środa, 29 kwietnia 2015

Kruszonka limonkowo-kokosowa


Witajcie :)
Kolejna edycja Łódź Street Food Festival już za nami. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i za tak liczne odwiedzanie naszego stoiska :) Tradycyjnie wrzucimy na koniec notki kilka fotek.
A tematem przewodnim jest dziś jedna z naszych festiwalowych propozycji - czyli kruszonka limonkowo-kokosowa. Przepis oryginalny pochodzi z cudownej książki "Piekę, bo lubię". My podajemy go z naszymi zmianami. Kruszonka wzięła się stąd, że nieważne jak bardzo się postaramy nasze ciasto i tak będzie się kruszyć, co jednak nie odbiera przyjemności jedzenia, a to chyba najważniejsze ;)

Składniki:
200g wiórków kokosowych
125g masła
100ml rumu/brendy
75g brązowego cukru
3 jajka + 2 żółtka
80g cukru
60g mąki ziemniaczanej
90g mąki 
5-6 łyżek dżemu jabłkowego
190g cukru pudru
1-2 limonki

Przygotowanie:
1. W garnku rozpuść masło, następnie wsyp do niego wiórki kokosowe (polecamy te z Lidla bo są najdrobniej zmielone), brązowy cukier oraz rum. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając. Gdy wiórki odrobinę przestygną, przetrzyj je przez sitko, zlewając masło do naczynia.


2. W misce ubij jajka, żółtka, cukier oraz szczyptę soli na puszystą masę. Dodaj do niej przesiane mąki (podczas używania mąki ziemniaczanej polecamy przesiewać mąkę gdyż inaczej często powstają w cieście grudki) oraz zlane wcześniej masło. Ubij wszystkie składniki razem i wylej do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w 180 ºC przez 20 minut.


3. Po upływie zalecanego czasu wyjmij biszkopt, rozsmaruj na nim cienką warstwę dżemu jabłkowego ( my używamy domowego dżemu jabłkowo-cytrynowego), a na koniec rozłóż równomiernie wiórki kokosowe, dociskając je do ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut.


4. Gdy ciasto już ostygnie połącz cukier puder z sokiem i skórka z jednej limonki. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty dodaj sok z drugiej limonki (dodawaj go po trochu i ucieraj do uzyskania lekko płynącego lukru).

Nasze oceny:

Basia: Słodko-kwaśny deser to był strzał w dziesiątkę. Smakuje świetnie i szybko znika z talerzy. Moja ocena: 9/10.

Julka: Mimo, że nie przepadam za kwaśnymi deserami ten mi bardzo zasmakował. Połączenie kokosa, limonki i lukru sprawdza się idealnie. Moja ocena: 9/10.


A na Street Foodzie prezentowałyśmy się tak ;)

czwartek, 23 kwietnia 2015

Chleb czosnkowy + 6 edycja ŁSFF

Witajcie :)
Czy Wy też uważacie, że najlepsze pieczywo wychodzi w domu?:) Już od jakiegoś czasu mamy "fazę" na wypróbowywanie nowych pomysłów na chleby oraz bułki. Jedne przepisy są przeciętne, a inne (tak jak dzisiejszy) okazują się strzałem w 10! Dlatego prezentujemy Wam chleb czosnkowy i to nie byle jaki, bo podczas pieczenia bardzo ładnie wyrasta i możecie się delektować domowym pieczywem nawet kilka dni (oczywiście o ile nie zjecie go tuż po upieczeniu). Przepis pochodzi z niezawodnej strony gotuj.skutecznie.tv.

Jeśli jednak nie należycie do osób, które uwielbiają piec, za to lubicie jeść, to zapraszamy Was serdecznie w najbliższy weekend na Piotrkowską 217, gdzie odbędzie się 6 edycja Łódź Street Food Festival. My zagościmy na festiwalu po raz czwarty i już nie możemy się doczekać spotkań z Wami.
Ps. Jedną z pozycji w naszym menu będzie właśnie chleb czosnkowy, podawany m.in. z wegańskim smalcem. Całe menu poznacie jak zawsze w piątek, na naszym profilu fb. :)

Składniki (na 1 duży bochenek):

500g mąki pszennej typ 500
20g świeżych lub mrożonych drożdży
300ml letniej wody
3/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 niepełna łyżka oliwy

Przygotowanie:

1.Drożdże rozpuść w 300ml letniej wody, dodaj do nich cukier i łyżkę mąki (odejmij ją z 500g), całość wymieszaj, odstaw na bok.


2. Mąkę wymieszaj z solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozprowadź czosnek starannie w mące (najlepiej palcami), żeby nie zbrylił się w jednym miejscu. Dodaj niepełną łyżkę oliwy i drożdże z wodą. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw wymieszaj wszystko łyżką, a później wyrabiaj rękami przez ok. 3-5 min.



3. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli klei się do rąk, dodaj odrobinę mąki. Natomiast jeśli jest za twarde, dolej odrobinę letniej wody. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i uformuj bochenek. Ostrym nożem zrób kilka nacięć pod ukosem. Spryskaj bochenek wodą i posyp mąką. Ponownie zostaw do wyrośnięcia lub wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C na 15 min (w ten sposób chleb szybciej wyrośnie).



5. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do temperatury 200
°C przez 50-55 min, aż skórka zbrązowieje. Zostaw do wystygnięcia.


Nasze oceny:

Basia: Ten chleb jest przepyszny i bardzo aromatyczny i do tego ma chrupiącą skórkę. Najbardziej smakuje mi posmarowany masłem. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam czosnek w każdej postaci, więc i ten chleb bardzo mi pasuje. Następnym razem dodam jeszcze trochę czosnku niedźwiedziego, żeby podkręcić smak na maksa. Moja ocena: 10/10.




piątek, 17 kwietnia 2015

Chrupiąca granola z syropem klonowym


Granola z syropem klonowym, migdałami i żurawiną to według nas świetny sposób na pyszne i zdrowe rozpoczęcie dnia. Mamy weekend - dlatego warto poświęcić chwilę czasu i przygotować domowe płatki do mleka, czy jogurtu. Pyszna, chrupiąca granola będzie idealnym zamiennikiem gotowych płatków dostępnych w sklepach. A dodatki możecie wybrać takie, na jakie w danej chwili macie ochotę - do dzieła :)

A jeśli wolicie domowe musli - skorzystajcie z tego przepisu.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
85 ml (ok 1/3 szklanki) syropu klonowego
40 ml miodu
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki suszonej żurawiny
garść suszonych moreli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj razem olej, syrop klonowy, miód i sól. Dodaj płatki owsiane, posiekane migdały, żurawinę i pokrojone morele. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby płatki były dobrze pokryte sosem.


2. Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw granolę do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piecz przez 20-25 minut co jakiś czas mieszając, żeby płatki zrumieniły się z obu stron. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.


Nasze oceny:

Basia: Odkąd pierwszy raz zrobiłysmy domowe musli, już wcale nie kupuję gotowych płatków. Teraz granolę będę robiła z różnymi dodatkami i na zmianę z musli. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam granolę. Uwielbiam syrop klonowy. Razem są dla mnie idealnym połączeniem do mleka, jogurtu czy budyniu. Moja ocena: 10/10.


niedziela, 12 kwietnia 2015

Domowa czekolada na Międzynarodowy Dzień Czekolady


Witajcie :)
Dziś szybki i prosty przepis na domową czekoladę. 12 kwietnia obchodzimy międzynarodowy Dzień Czekolady więc wybór wpisu był oczywisty!:) Tak naprawdę kombinacje smakowe zależą od Waszej wyobraźni, a my podajemy Wam naszą ulubioną wersję.

Składniki:
2 tabliczki mlecznej czekolady
garść płatków migdałów
garść żurawiny
2 łyżeczki wiórków kokosowych


Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W czasie gdy czekolada się roztapia, wyłóż płaskie naczynie papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.


2. Migdały lekko pokrusz, a żurawinę pokrój na drobne kawałki.

3. Rozpuszczoną czekoladę wylej do naszykowanego wcześniej płaskiego naczynia. Zanim czekolada zastygnie posyp ją dodatkami, lekko wciskając je do środka czekolady, tak by po zastygnięciu nie odpadły.

4. Tak przygotowaną czekoladę wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc. Po tym czasie można już delektować się mleczną czekoladą z ulubionymi dodatkami :)

piątek, 10 kwietnia 2015

Muffinki pomarańczowe


Witajcie :)
Wreszcie zawitała do nas prawdziwa wiosna, z tymi cudownie ciepłymi promieniami słońca - stąd też pomysł na przygotowanie pysznych, słonecznych, pomarańczowych muffinek. Ponieważ zależało nam na naturalnym podpiciu koloru ciasta, użyłyśmy mąki kukurydzianej, która sprawia, że muffinki są pięknie żółto-pomarańczowe. Według nas jest to idealna przekąska do pracy i świetnie sprawdza się jako zamiennik słodkiej bułki. Muffinki można przekroić i posmarować ulubionym dżemem lub serkiem waniliowym, co dodatkowo je urozmaici.

Składniki (na ok 20 sztuk):
60g płatków owsianych
100g mąki kukurydzianej
70g mąki pszennej
1 jajko
40g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20ml oleju
pomarańcza
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
opcjonalnie: lukier do polania

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane ugotuj w 400ml wody, mieszając aż ulegną rozklejeniu. Zdejmij z ognia i zostaw na 15-20 minut do ostudzenia. W tym czasie sparz pomarańczę, zetrzyj z niej skórkę, po czym wyfiletuj owoc (jak to zrobić pokazałyśmy na naszym profilu klik). Uzyskany miąższ pokrój na małe kawałki.


2. Połącz wszystkie składniki razem, zaczynając od roztrzepania jajka z olejem, ekstraktem z wanilii i owsianką. Na koniec dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier zwykły i wanilinowy, skórkę z pomarańczy i miąższ. Gdy składniki się połączą wlej je do silikonowych/papierowych foremek i piecz ok 30 minut w 180ºC.


3. Po upieczeniu i wystudzeniu mufinek można polać je lukrem z cukru pudru.

Nasze oceny:

Basia: Pyszne pomarańczowe muffinki, tylko trzeba pamiętać o dokładnym obraniu pomarańczy, by białe części nie sprawiły, że nasz wypiek będzie gorzki. Moja ocena: 8/10.

Julka: Pomarańczowe muffinki chodziły za mną od dawna, cieszę się, że w końcu je zrobiłyśmy. Dodatek mojej ulubionej mąki kukurydzianej fajnie wzbogacił smak muffinek. Moja ocena: 9/10.


poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Ciasto waflowe z kremem kawowym


Witajcie,
Jak u Was mija Śmigus Dyngus? Zostaliście zlani wodą? A może u Was nie obchodzi się Lanego Poniedziałku? U nas tradycyjnie, podczas spotkania z rodzinami polewamy się symbolicznie wodą, a później siadamy do świątecznego obiadu. A po obiedzie nie może zabraknąć wypieków - babek, mazurków i serników. W tym roku postanowiłyśmy przygotować też coś innego - ciasto bez pieczenia, przekładane waflami i kremem kawowym. Jest to deser dla dorosłych, ponieważ ma w sobie kawę i mocno wyczuwalną nutę alkoholu. Nie można go zjeść za dużo, bo jest dosyć ciężki, ale przecież w Święta trzeba spróbować wszystkiego po trochu. :) Przepis znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników".

Składniki:

3 jajka
250g cukru pudru
250g masła
150g mlecznej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru kawowego/tiramisu
wafle tortowe
80g wiórków kokosowych
suszona żurawina/migdały lub inne bakalie
szczypta soli,
olej

Przygotowanie:


1.  Jajka ubij za pomocą miksera (powinny podwoić swoją objętość). Następnie stopniowo dodawaj do nich cukier puder, cały czas ubijając.

2. Czekoladę rozpuść na małym ogniu w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z kawą rozpuszczalną. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej czekolady dolej likier i stopniowo dodawaj miękkie masło. Następnie do masy dodaj jajka z cukrem pudrem. Miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Odłóż odrobinę masy do dekoracji (2-3 łyżki).


3. Formę keksówkę posmaruj cienką warstwą oleju i starannie wyłóż folią spożywczą (zostaw wystający brzeg). Wafle przytnij tak, by uzyskały rozmiar formy. Dno formy (wyłożone folią) posmaruj cienką warstwą kremu czekoladowego, przykryj waflem. Następnie ponownie wyłóż masę i przykryj kolejnym waflem, delikatnie dociśnij dłonią. Czynność powtarzaj do wypełnienia całej formy, na wierzchu powinien zostać wafel.


4. Całość przykryj folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie deser wyjmij z formy, posmaruj pozostałą masą, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj bakaliami. Wstaw do lodówki do stężenia. Deser kroi się najlepiej gdy jest dobrze schłodzony.

Nasze oceny:

Basia: Pierwszego dnia po przygotowaniu alkohol był mocno wyczuwalny, ale już kolejnego dnia nie dominował i świetnie łączył się z resztą składników. Jest to idealne ciasto dla dorosłych. :) Moja ocena: 9/10.

Mama Julki: Ciasta z dodatkiem alkoholu należą do moich ulubionych. Jednak następnym razem zmniejszę ilość kawy i zastąpię ją kakao by smak był łagodniejszy. Moja ocena: 8/10.


piątek, 3 kwietnia 2015

Czekoladowy mazurek wielkanocny

Witajcie :)
Czy u Was też tak sypie śnieg?;) W Łodzi chyba będą w tym roku białe święta, szkoda tylko że Wielkanocne ;) Ale nie narzekamy i zaczynamy przygotowania. Postanowiłyśmy przetestować kilka nowych przepisów, ale ze względu na małe zamieszanie w życiu prywatnym, uda nam się zaprezentować Wam tylko dwa, za co bardzo przepraszamy. :)
Na pierwszy ogień idzie ekspresowy mazurek czekoladowy, z Biedronkowego przepisu. Możecie wykonać go według oryginalnych zaleceń lub z naszymi udoskonaleniami. Jedynym minusem dzisiejszego mazurka jest to, że musi długo stać w lodówce by masa czekoladowa odpowiednio zastygła, ale czy nie warto poczekać chwilę by później oddać się smakowitej uczcie?:) W przepisie korzystałyśmy z ciasta znanego już z poprzednich lat - znajdziecie je tu.

Składniki:

ciasto kruche na mazurka
50g masła
100ml śmietany 30%
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
50g cukru
aromat pomarańczowy
bakalie do dekoracji


Przygotowanie:
1. Upiecz kruchy spód do mazurka. My wykorzystałyśmy nasz ulubiony przepis, który znajdziesz tutaj.


2. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę i cukier podgrzej razem na małym ogniu, aż składniki połączą się ze sobą. Odstaw do przestudzenia.


3. Gotową masę wylej na ciasto i rozsmaruj. Gdy masa zacznie tężeć, udekoruj mazurka bakaliami. Przechowuj w lodówce.

Nasze oceny:

Basia: Pyszny, mocno czekoladowy mazurek. Warto go upiec na Wielkanoc. Moja ocena: 9/10.

Julka: Nowa odsłona ciasta mazurkowego mojej mamy jest naprawdę udana. Następnym razem dodam do masy trochę mlecznej czekolady. Moja ocena: 9/10.




Wielkanocne Smaki - edycja V

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...