wtorek, 11 sierpnia 2015

Quiche ze szpinakiem i pomidorami

Witajcie :)
Upały nie odpuszczają, ale coś jeść trzeba. ;) Dziś na obiad polecamy szybkie quiche ze szpinakiem i pomidorami. Oczywiście farsz możecie dowolnie modyfikować - za to właśnie lubimy wszelkie tarty, zarówno wytrawne, jak i słodkie. Suszone pomidory są tutaj niezbędnym składnikiem, dla nas typowo letnim, podbijającym smak każdej potrawy. Danie smakuje wyśmienicie też na zimno.


Składniki:
na ciasto:
250g mąki
125g masła
1/4 łyżeczki soli
50 ml zimnej wody

Nadzienie:
400g szpinaku (świeży lub mrożony)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
4-5 suszonych pomidorów
2 jajka
2 łyżki śmietany kremówki
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę i zimne masło szybko posiekaj nożem - dodaj sól, wodę i zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

2. Przygotuj farsz - szalotkę drobno posiekaj, przesmaż na klarowanym maśle, dodaj szpinak (jeśli używasz mrożonego, smaż do odparowania wody), a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kilku minutach szpinak dopraw solą, pieprzem i dodaj pokrojone suszone pomidory. Całość smaż minutę i zdejmij z ognia.



3. Formę do tarty natłuść (możesz użyć tortownicy, wtedy wyłóż jej dno papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, zakryj folią aluminiową i wysyp groch (żeby ciasto nie wyrosło). Piecz 15 min w temp. 200ºC, potem jeszcze 5 minut bez grochu.



4. Jajka wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą, pieprzem, bazylią. Na cieście ułóż szpinak i zalej go masą jajeczno-śmietanową, na wierzch połóż pomidorki przekrojone na pół. Zapiekaj ok. 25 minut w temperaturze 180ºC - aż masa jajeczna się zetnie.

Nasze oceny:

Basia: Szpinakowe love <3 uwielbiam i robię często. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami! Dzisiejsza tarta wyszła nam wprost idealna, dlatego polecam ją dwa razy bardziej ;) Moja ocena: 10/10.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter