środa, 29 października 2014

Słodko-słone ciastka amerykańskie


Witajcie :)
Nie każdy obchodzi Halloween, dlatego dziś przepis do wykorzystania na każdą okazję. Ale nie martwcie się, jutro i w piątek podrzucimy Wam jeszcze jakieś pomysły na straszne przekąski imprezowe ;)
Przepisów na ciastka są setki, ale my lubimy szczególnie te, które przypominają nam amerykańskie ciacha, czyli są słodko-słone. Zgodnie uważamy, że spośród wszystkich receptur jakie wypróbowałyśmy, ten przepis na ciastka od Marthy Stewart jest chyba najbardziej klasyczny. Jesteśmy przekonane, że równie doskonałe będą z dodatkiem białej czekolady, żurawiny lub orzechów. 

Składniki (na ok 70 ciastek):
3 1/2 szklanki mąki (zwykłej lub tortowej)
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli 
opakowanie masła (200g)
1 1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka cukru 
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanka groszków czekoladowych


Przygotowanie:
1. W dużej misce zmiksuj miękkie masło z cukrami. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i miksuj dalej do uzyskania kremowej konsystencji.

2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy maślanej i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj czekoladowe groszki i ponownie przemieszaj całość.


3. Ciasto wykładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 12-15 minut, aż brzegi zrobią się lekko rumiane.


Nasze oceny:

Basia: To moje ulubione ciastka :) Uwielbiam je za słodko-słony smak i chrupkość. Moja ocena: 10/10.

Julka: Moje nowe ulubione ciastka, wygrywają chyba nawet z tymi z masłem orzechowym ;) Moja ocena: 10/10!!! 
 

sobota, 25 października 2014

Krwawy makaron


Witajcie :) 
Wielkimi krokami zbliża się Halloween i choć nie jest to święto równie ważne co Wszystkich Świętych, mamy wrażenie, że coraz więcej osób robi imprezy halloweenowe. Dlatego też jeśli zaliczacie się do tej grupy mamy dla Was pierwszy przepis w mrocznym stylu - krwawy makaron. Danie to stworzyłyśmy z myślą o obchodzonym dziś Międzynarodowy Dniu Makaronu, ale kilka dodatków sprawiło, że idealnie nada się również na Halloween. Przepis jest banalnie prosty, ale dzięki tamu chyba każdy będzie miał frajdę z jego przygotowania, a przecież to o dobrą zabawę podczas gotowania nam chodzi. Możecie też wykorzystać Wasz ulubiony sos.  :)

Składniki (dla 2 osób):
puszka pomidorów
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy:majeranek, oregano, bazylia, ostra papryka, sól, pieprz
makaron spaghetti ok 150g
1 jajko ugotowane na twardo
2 oliwki


Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron. Cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oleju i podsmaż na niej cebulę, a gdy zmięknie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. W momencie, gdy czosnek będzie lekko podsmażony wlej na patelnię pomidory, dopraw łyżeczką majeranku, łyżeczką oregano, odrobiną bazylii i ostrej papryki, na koniec solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez kilka minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie ponownie dopraw całość.


3. Ugotowany makaron wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowym. Jajko obierz i pokrój tak by uzyskać koła złożone w większości z białka. Połóż dwa plasterki na makaronie, dodaj oliwki przekrojone na pół i polej talerz kilkoma kroplami keczupu dla lepszego efektu.

Nasze oceny:

Basia: Prosty i szybki makaron, idealny na imprezę tematyczną. Moja ocena: 9/10.

Julka: Super pomysł na makaron. Taki sos robię zawsze gdy mam mało czasu na zjedzenie, no może bez tych krwawych oczu ;) Moja ocena: 9/10.


wtorek, 21 października 2014

Ciasteczka bananowe


Witajcie :)
Dawno nie było u nas żadnych ciastek, dlatego najwyższa pora to zmienić. Wiemy, że lubicie przepisy, które możecie modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie w lodówce, dlatego też przedstawiamy Wam ciasteczka bananowe z bloga Bee sweet, które idealnie się do tego nadają. Możecie zmienić w nich rodzaj używanej mąki oraz cukru, dodać orzechy, czekoladę lub rodzynki, a i tak zawsze wyjdą pyszne. My podajemy przepis na wersję podstawową, ale zachęcamy do eksperymentowania :)

Składniki (na ok 50 sztuk):
pół szklanki oleju
pół szklanki cukru brązowego
1/4 szklanki białego cukru
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 banany
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 i pół szklanki mąki
pół łyżeczki soli


Przygotowanie:
1. W misce ubij olej z cukrem. Dodaj jajka i ubijaj, aż ciasto podwoi swoją objętość. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, cynamon oraz sól.

2. Banany obierz ze skórki i rozgnieć na pulpę po czym połącz je z sodą oczyszczoną i odstaw na chwilę.

3. Do masy jajecznej dodawaj partiami mąkę z przyprawami i banany, mieszając ciasto mikserem. Gdy uzyska prawie jednolitą masę, jest już gotowe.


4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i przy pomocy łyżeczki nałóż porcje ciasta, wielkości orzecha włoskiego w łupinie. Nie musisz ich rozprowadzać, gdyż podczas pieczenia idealnie się rozpłyną. Porcję ciastek piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

Nasze oceny:

Basia: Te ciastka są przepyszne i mięciutkie. Nawet osoba, która nie przepada za bananami się nimi zajadała :) Moja ocena: 9/10.

Julka: Takie ciastka lubię, są proste i wychodzi ich spora porcja, przy niewielkim nakładzie pracy. Najlepiej smakują na drugi dzień, więc zróbcie je na wieczór. Moja ocena: 9/10.

piątek, 17 października 2014

Ciasto korzenne z gruszkami i syropem karmelowym


Witajcie :)
Czy Wam weekendy również kojarzą się z domowymi wypiekami? W naszych rodzinach prawie zawsze staramy się upiec pyszne ciasto, ciasteczka lub muffinki, by rozkoszować się nimi podczas leniwej niedzieli. Dziś proponujemy Wam ciasto z gruszkami i przyprawami korzennymi, które z początku może wydawać się odrobinę za słodkie, ale gdy wszystkie składniki się połączą, mamy idealną kombinację. A do tego syrop karmelowy, który wsiąka w ciasto i nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Przepis pochodzi z gazetki "Palce lizać".

Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
3/4 szklanki brązowego cukru
150g masła
3 jajka
2 twarde gruszki
pół szklanki maślanki
*100g syropu do kawy (imbirowego,cynamonowego lub karmelowego) lub lukier


Przygotowanie:
1. Z masła odłóż 2 łyżki, a pozostałą część roztop i odstaw do przestudzenia. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, imbir i gruszki. W drugim naczyniu roztrzep jajka i połącz je z maślanką i ostudzonym masłem. Wlej mokre składniki do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.

3. Tortownicę lub inną formę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim trochę syropu do kawy. Do tak przygotowanej blachy wylej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 60 minut. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z pieca i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. 


4. Rozgrzej pozostały syrop z 2 łyżkami masła i polej nim całe ciasto. Najlepszy smak uzyskasz po około godzinie, gdy syrop dokładnie wsiąknie.

Nasze oceny:

Basia: Ciasto piekłyśmy tego dnia, kiedy do moich rodziców przychodzili goście. Dobrze, że spróbowałam kawałek zaraz po upieczeniu, bo ciasto zniknęło w 5 minut ;). Jest pyszne, wilgotne i mocno karmelowe. Moja ocena: 9/9.

Julka: Uwielbiam korzenne ciasta, a w połączeniu z gruszkami zawsze smakuję idealnie. Tym razem było podobnie - polecam je zwłaszcza na długie jesienne wieczory :) Moja ocena: 10/10.

poniedziałek, 13 października 2014

Chleb szpinakowy


Kochani :)
Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy domowe pieczywo i zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia. Wyrób domowego chleba jest dosyć czasochłonny, ale gdy ciasto wyrasta można oddać się innym zajęciom, a dodatkowo jego smak po upieczeniu rekompensuje długie oczekiwanie. A największym plusem jest to, że wiemy z czego tak naprawdę chleb jest zrobiony. My dzisiaj chcemy namówić Was do wypróbowania chleba ze szpinakiem. Może wydawać się Wam, że jest to nietypowy składnik, jednak pasuje do pieczywa idealnie. Chleb jest miękki, puszysty a posypka z żółtego sera sprawia, że tworzy się na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:


500 g mąki pszennej typ 650
125 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki rozdrobnionych płatków owsianych
200 g szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
trochę startego żółtego sera


Przygotowanie:


1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dołóż szpinak i duś przez kilka minut (jeśli szpinak był mrożony zajmie to trochę więcej czasu), dopraw solą i pieprzem. Gdy szpinak będzie miękki zdejmij z ognia i zostaw do przestudzenia.

2. Drożdże rozpuść w ciepłym (niegorącym) mleku. Mąkę przesiej, dodaj do niej płatki owsiane, cukier i sól, a następnie drożdże rozpuszczone w mleku. Zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj szpinak i stopniowo wlewaj wodę. Gdyby ciasto wyszło zbyt klejące, podsyp odrobiną mąki. Zagnieć je, przykryj ściereczką i pozostaw w cieple na 1 godzinę.



3. Po tym czasie ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pozostaw w cieple jeszcze przez 15 minut. Wierzch chleba posyp startym serem.



4. Piecz przez 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Nasze oceny:


Basia: Pyszny, puszysty i bardzo aromatyczny chleb. Jestem szpinakożercą także dla mnie to prawdziwy strzał w dziesiątkę :) Moja ocena: 10/10.

Julka: W moim osiedlowym sklepiku są dostępne bułki ze szpinakiem i już od jakiegoś czasu szukałam podobnego chleba. Nasz spełnił moje oczekiwania i na pewno zrobię go jeszcze nie raz :) Moja ocena: 9/10.

piątek, 10 października 2014

Placuszki z kaszy jaglanej


Witajcie :) pogoda nas ostatnio rozpieszcza co sprawia, że z uśmiechem na twarzy przygotowujemy w kuchni pyszne łakocie. Pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej do słodkich dań chodził za nami od dawna, więc gdy tylko zobaczyłyśmy przepis na jaglane placki, musiałyśmy go wypróbować. Zmodyfikowałyśmy go odrobinę i zrobiłyśmy dwie wersje placków na słodko i na słone, jednak to miodowa wersja bardziej skradła nasze serca więc ona dostaje miejsce pierwsze.
Podajemy Wam przepis na ilość placuszków, którymi najedzą się (ale nie przejedzą) dwie osoby, jednak z doświadczenia wiemy, że lepiej zrobić ich znacznie więcej ;)

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
1/4 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru


*Gotowanie kaszy jaglanej*
Przed gotowaniem obficie ją przepłucz najpierw zimną wodą na sicie, a następnie wrzątkiem. To pozbawi ją gorzkiego smaku. Wrzuć kaszę na osolony wrzątek (na szklankę kaszy, dwie i pół szklanki wody). Gotuj pod przykryciem 20 minut, nie mieszaj, nie dolewaj wody. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.



** w wersji wytrawnej zamieńcie cukier na łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli



Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza przestygnie dodaj do niej olej oraz mleko i całość zmiksuj. W drugim naczyniu wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wsyp suche składniki do masy jaglanej i ponownie zmiksuj, aż otrzymasz konsystencję widoczną na zdjęciu.



2. Placki smaż na oleju - gdy zobaczyć pęcherzyki powietrza przewróć placuszki na drugą stronę i smaż aż do lekkiego zarumienienia. Podawaj z miodem, dżemem lub cukrem pudrem.

Nasze oceny:

Basia: Placuszki polane miodem albo syropem klonowym są przepyszne. Następnym razem wypróbuję z wytrawnym sosem. Moja ocena: 9/10.

Julka: Placki jaglane są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco, oraz w wersji wytrawnej i deserowej. Czy może być coś równie uniwersalnego i pysznego?:) Moja ocena: 10/10.


poniedziałek, 6 października 2014

Kurczak z pomidorami i serem na cieście francuskim + recenzja produktów Knorr


Witajcie Kochani :)
Jakiś czas temu dostałyśmy od firmy Knorr przyprawy do wypróbowania. Postanowiłyśmy, że najpierw zrobimy kilka dań i dziś właśnie przedstawimy Wam przepis na jedno z nich. Na koniec będziecie mogli zapoznać się z naszą opinią na temat wspomnianych produktów.
Dziś zaproponujemy Wam pyszną przekąskę inspirowaną przepisem na stronie przepisy.pl (klik), czyli kurczaka z ziołami, z pomidorami z serem cheddar, zapiekanymi w cieście francuskim. Jest to bardzo prosta i smaczna przystawka, której składniki możecie dowolnie zmieniać, dzięki czemu przepis jest niezwykle uniwersalny :)

Składniki:
pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka Knorr (ok.2-3 łyżki)
opakowanie ciasta francuskiego
garść pomidorków koktajlowych
pół cebuli
trzy ząbki czosnku
ok. 100 gram sera cheddar
żółtko jajka
zioła: majeranek i tymianek
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do naczynia i posyp przyprawą do kurczaka Knorr, odstaw na kilka minut.

2. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, cebulę w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.


3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Przesuń cebulę na jeden brzeg, po czym usmaż kurczaka. Gdy ten będzie już przyrumieniony wymieszaj go z cebulą i dodaj czosnek. Całość smaż razem ok 2 minuty. Odstaw patelnię do ostudzenia.

4. Przełóż ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wykrój prostokąty oraz kilka wąskich pasków, po dwa na jeden prostokąt. U nas wyszło 6 porcji. Wymieszaj żółtko z łyżką wody i szczyptą soli. Posmaruj każdy prostokąt powstałą mieszanką i połóż na  bokach prostokątów przygotowane wcześniej paski z ciasta. 

5. Na tak przygotowane ciasto francuskie wyłóż zawartość patelni, dodaj po kilka pomidorków, posyp ziołami, solą i pieprzem, a na koniec oprósz całość startym żółtym serem. 

6. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC.

Nasze oceny:

Basia: Szybka i pyszna przekąska, idealna do zebrania do pracy albo na imprezę. Na pewno przygotuję ją jeszcze nie raz. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam wszelkie przystawki z ciastem francuskim. Połączenie dobrze przyprawionego kurczaka z pomidorkami i serem sprawdziło się idealnie. Moja ocena: 10/10.


Recenzja przypraw Knorr

Jak wspomniałyśmy na początku, w ramach współpracy z firmą Knorr dostałyśmy do wypróbowania zestaw przypraw Knorr, wśród których znalazły się przyprawy do: mięs, kurczaka oraz złotego kurczaka. Do nich dołączona była książeczka z przepisami oraz płyta z informacjami dotyczącymi produktów i jeszcze większą bazę receptur. Każda z nas wykorzystywała przyprawy w swoich domach, jak i podczas wspólnego gotowania. Po kilku tygodniach testów możemy już swobodnie wyrazić nasze zdanie na temat wręczonego nam zestawu przypraw.


Przyprawa do mięs - sprawdza się idealnie zarówno do dań pieczonych jak i smażonych. My dodawałyśmy ją do kotletów mielonych, do sosów mięsnych oraz do pieczonej szynki wieprzowej. A także, co może zaskakiwać do posypywania kanapek. W każdym z wymienionych dań przyprawa sprawdziła się bardzo dobrze i co ważne nie była za słona (a to zdarza się często w gotowych mieszankach).

Przyprawa do kurczaka oraz przyprawa do złocistego kurczaka - w skrócie nadają się do przygotowania drobiu na każdy możliwy sposób. Można nimi doprawić potrawy smażone, pieczone, a nawet gotowane. W składzie pierwszej przyprawy znajdziecie: paprykę, majeranek, cebulę, czosnek, pieprz, tymianek, natomiast w tej do złocistego kurczaka są m.in.: kolendra, kurkuma, pieprz cayenne, kardamon, nasiona kozieradki, kminek. Tak zróżnicowane przyprawy gwarantują  bogactwo smaków.
Nam wszystkie przyprawy zdecydowanie przypadły do gustu, dlatego możemy je Wam z czystym sumieniem polecić.

piątek, 3 października 2014

Nalewka z pigwy (pigwówka)

Witajcie :)
Czas leci nieubłaganie, dopiero co były wakacje, a już mamy pierwszy weekend października. Dla nas oznacza to jedno - prawdziwie jesienne wieczory. A jeśli można zrobić coś by sobie je umilić, to na pewno jedną z takich rzeczy jest domowa nalewka o bursztynowym kolorze. Dziś przygotowałyśmy dla Was przepis na nalewkę z pigwy. To druga, obok aroniówki, która gości w naszych domach od kilku lat. Pigwówka jest odrobinę mocniejsza od naszej poprzedniej propozycji, zatem pijcie ją z rozwagą ;) Jeśli wstawicie ją teraz, zdążycie przygotować swoją nalewkę na święta :)

Składniki:
2 kg pigwy
1,4 kg cukru
0,75 l spirytusu
0,5 l wódki

Przygotowanie:

1. Pigwę umyj, nie obieraj, wykrój z każdej gniazda nasienne i podziel na mniejsze kawałki. Przełóż do słoja. Owoce zasyp cukrem, przemieszaj. Słój przykryj pergaminem i odstaw na 6-7 dni z daleka od słońca.


2. Po tygodniu zlej syrop, owoce dobrze odciśnij i wyrzuć (nie będą już potrzebne). Syrop przelej spowrotem do słoja i połącz ze spirytusem i wódką. Zakręć słój i odstaw w zacienione miejsce na 2 miesiące.

3. Nalewkę przemieszaj i przefiltruj, przelej do butelek. Ciesz się pysznym i rozgrzewającym trunkiem :)

Nasze oceny:

Basia: Lubię tę nalewkę za jej piękny kolor, pyszny, słodkawy smak i rozgrzewające właściwości. Zawsze do niej wracam. :) Moja ocena: 10/10.

Julka: U mnie pierwsze miejsce wśród domowych nalewek zajmuje aroniówka, ale z nalewką pigwową łączy się wiele miłych wspomnień więc zdecydowanie ją polecam. Moja ocena: 9/10.


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...