wtorek, 30 września 2014

Pieczywo czosnkowe z żółtym serem

Witajcie :)
Przygotowałyśmy dla Was kolejny prosty i szybki przepis na idealną przekąskę. Zapewne większość naszych Czytelników jadła kiedyś pieczywo czosnkowe z topionym żółtym serem i tak jak my próbowało odtworzyć je w domu. My wreszcie znalazłyśmy idealny sposób, więc oczywiście się nim z Wami podzielimy. 

Ps. Dziękujemy Wszystkim, którzy odwiedzili nas podczas jesiennej edycji Łódź Street Food Festivalu. Dziękujemy też za wiele miłych słów, które od Was usłyszałyśmy, to naprawdę motywuje nas do dalszej pracy. Jesteście najlepsi!:)

Składniki (dla 2-4 osób):

2 ciabaty lub szersze bagietki
kilka ząbków czosnku
mozzarella
garść pietruszki lub bazylii
oliwa (najlepiej z dodatkiem bazylii)
sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do blendera razem z pietruszką/bazylią, zalej oliwą (ok. 1/4 szklanki). Zblenduj całość, aż uzyskasz jednolitą masę.

2. Bułki przekrój na pół i posmaruj powstałą mieszanką. Każdą bułkę złóż, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut. W tym czasie zetrzyj mozaarellę na tarce lub pokrój w drobne kawałki.


3. Wyjmij bułki z piekarnika, posyp mozaarellą i ponownie wstaw je (tym razem bez przykrywania folią aluminiową) na około 10 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zacznie się przypiekać. Po wyjęciu gotowego pieczywa czosnkowego z piekarnika pokrój je na kilka kawałków, odczekaj chwilę by się nie poparzyć i delektuj się idealną przekąską.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska :) Szybka do przygotowania i idealna na imprezę - a najważniejsze jest to, że nie musimy kupować czosnkowych bagietek w hipermarketach :) Moja ocena: 9/10.

Julka: Od zawsze uwielbiam czosnek, nic więc dziwnego, że często wybierałam pieczywo czosnkowe jako przystawkę w restauracjach. Od teraz się to zmieni, bo nasz sposób jest o wiele lepszy. Moja ocena: 10/10.

piątek, 26 września 2014

Śniadaniowe jajka w koszulkach


Witajcie Kochani!
Jakie jest Wasze idealne weekendowe śniadanie? My w leniwą sobotę często podajemy jajka w koszulkach - jest to bardzo prosty sposób, by zwykłe jajka wyglądały ciekawiej. Wystarczy zastosować się do kilku prostych sposobów i powinniście otrzymać idealne jajka w koszulkach. :)

Ps. W najbliższą niedzielę, 28 września w Łodzi (ul. Piotrkowska 217) odbędzie się kolejna, 4 edycja Łódź Street Food Festival, na którym ponownie będziemy my i nasze smakołyki. Zapraszamy Wszystkich naszych czytelników z Łodzi i okolic. Wszelkie szczegóły odnośnie menu i dokładnej lokalizacji naszego stoiska znajdziecie na naszym profilu na fb, gdzie serdecznie zapraszamy :)

Składniki (dla 2 osób): 

2 jajka
4 łyżki octu
4 tosty
2 łyżki masła
ulubione przyprawy: ostra papryka, czubrica, pieprz



Przygotowanie:

1. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie bulgotać wlej do niej dwie łyżki octu. Jedno jajko wbij do małej miseczki/szklanki. Przy pomocy trzepaczki stwórz w garnku wir wodny - szybko wyciągnij trzepaczkę i wlej w sam środek jajko (ważne jest by zrobić to jak najniżej i jak najszybciej, dzięki temu białko będzie mieć ładniejszy kształt).



2. Gotuj jajko 2-3 minuty, ale nie dłużej. Wyjmij jajko przy pomocy łyżki do makaronu lub zwyczajnej łyżki i odłóż na talerz by pozbyć się nadmiaru wody. Te same czynności powtórz z drugim jajkiem.

3. W międzyczasie przygotuj tosty. My wkładamy je do tostera, po czym szybko smarujemy masłem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Gdy jajka się ugotują, kładziemy je na tostach, przekrawamy i cieszymy się pysznym śniadaniem.

Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam, gdy żółtko rozpływa się na ciepłym toście :) Tak - jajka w koszulkach to zdecydowanie moje ulubione weekendowe śniadanie. Moja ocena: 10/10.


Julka: Jajka w koszulce po raz pierwszy odważyłam się zrobić rok temu i okazało się, że wcale nie jest to takie trudne. Niby zwykłe jajko, ale efekt niezwykły ;) Moja ocena: 10/10.


wtorek, 23 września 2014

Tarta marchewkowo-porowa



Witajcie :)
Ostatnio zapanowała moda na tarty i my chyba także złapałyśmy tego bakcyla. Tym razem postanowiłyśmy zrobić tartę wytrawną z marchewkami i porem, polaną sosem śmietanowo-serowym. Czy nie brzmi to wspaniale?:) Zapewniamy Was, że smakuje równie dobrze. Dużym plusem jest też to, że o ile nie zjecie jej całej na raz, może spokojnie poczekać 2-3 dni. Taka tarta jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego obiadu, więc bardzo ją polecamy.

Składniki: 
250g mąki 
100g zimnego masła 
2 łyżki wody 
2 marchewki 
2 pory (białe części) 
2 łyżki oleju 
200ml śmietany 18% 
2 jajka 
100g startego żółtego sera 
sól, pieprz, tymianek, oregano



Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Formę do tarty wylep ciastem, ponakłuwaj je widelcem i piecz przez 15 min w temperaturze 200°C.
2. Marchewki umyj, obierz i pokrój po skosie na kawałki. Białe części pora pokrój w półplasterki. Warzywa przesmaż na oleju (zacznij od marchewki), aż trochę zmiękną. Wyłóż je na podpieczony spód.


3. Jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną, startym serem i przyprawami. Wylej na warzywa. Wstaw tartę ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 min. (wierzch powinien być ścięty, a boki ciasta przyrumienione)



Nasze oceny:

Basia: Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno - obie wersje mi pasują. Muszę ją zrobić następnym razem z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znika z talerzy . Moja ocena: 9/10.

Julka: Dzięki próbowaniu nowych smaków, tarty wytrawne lubię już prawie na równi z tymi słodkimi :) Moja ocena: 8/10.


sobota, 20 września 2014

Szwajcarskie rosti z sosem śmietanowo-kurkowym


Witajcie :)
Dzisiaj zabieramy Was w kulinarną podróż do Szwajcarii. Kuchnia ta słynie przede wszystkim z różnych rodzajów serów (z których robi się np. founde, raclette), ziemniaków (dania: rosti, malnus) i czekolady. My zapraszamy Was na rosti - placki ziemniaczane, które przygotowuje się tylko z ziemniaków, ściera na tarce o grubych oczkach, odsącza i smaży na oleju. Podałyśmy je z sosem śmietanowo-kurkowym, ale tradycyjnie możecie podać je ze stopionym serem lub jajkiem. 

Składniki: 
kilka większych ziemniaków 
kilka łyżek oleju 
sól, pieprz 
250g kurek 
150g śmietany 30% 
cebula 
odrobina gałki muszkatołowej


Przygotowanie: 
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i popierz, przemieszaj i zostaw na kilka minut. 

2. Kurki opłucz w zimnej wodzie, tak by pozbyć się piasku. Na patelni rozgrzej trochę oleju z łyżeczką masła i wsyp na nią cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodaj kurki i smaż je pod przykryciem przez ok 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj do odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i podduś aż śmietana zgęstnieje. Dopraw solą. pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 



3. Na patelnię wylej 2 łyżki oleju. Ziemniaki wyciśnij z wody, i podziel na dwie porcje. Pierwszą rozłóż na patelni, dociskając ziemniaki do dna. Smaż pod przykryciem ok 7-8 minut, aż  się zarumieni od spodu. Po czym używając talerza odwróć placek i smaż z drugiej strony kolejne kilka minut.



Nasze oceny:

Basia: Placek z samych ziemniaków wyszedł naprawdę smaczny. Do tego rozpływający się w ustach, delikatnie słodkawy sos kurkowy i pyszny obiad gotowy. Moja ocena: 9/10.

Julka: Placki wyszły chrupiące i idealnie doprawione. A dodatek sosu z moich ulubionych grzybów był już kropką nad i. Moja ocena: 9/10. 


Szwajcarskie inspiracje

środa, 17 września 2014

Muffinki pizzowe


Witajcie :) Już od dłuższego czasu szukałyśmy idealnego przepisu na muffinki z ciasta drożdżowego i jak zawsze z pomocą przyszedł nam YouTube. Na kanale łódzkiej vlogerki "szusz gotuje" znalazłyśmy przepis na muffinki pizzowe (klik). Są to drożdżowe bułki z dodatkiem salami, żółtego sera, pieczarek oraz ulubionych ziół, czyli po prostu idealne połączenie. Polecamy je każdemu kto lubi jeść pizze oraz wszelkie słone przekąski tego typu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do zabrania do pracy albo szkoły.

Składniki (na 18 sztuk):
100ml ciepłego mleka
pół paczki świeżych drożdży (50g)
250g mąki
niecałe 100g masła
1 jajko
50g żółtego sera + trochę do posypania
opakowanie salami
ok. 400 g pieczarek
przyprawy (po łyżeczce): bazylia, oregano, majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Ciepłe mleko wlej do miski (w plastikowej ciasto wyrośnie lepiej niż w metalowej) i rozpuść w niej drożdże, po czym dodaj masło, jajko oraz mąkę z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj rękoma lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.

2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę i podduś na oliwie, aż odparuje się większość wody. Salami i żółty ser, pokrój w kostkę.


3. Gdy ciasto już wyrośnie dodaj do niego 3/4 sera, salami oraz pieczarki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż do silikonowych foremek, posyp na górze serem.


4. Muffinki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180°C - ustaw piekarnik tak by równocześnie nagrzewał się od góry i dołu i kontroluj wierzch muffinek, w momencie gdy ser zacznie się przypiekać wyłącz górną grzałkę.

Nasze oceny:

Basia: Pyszne, pulchne i bardzo aromatyczne muffinki, idealne, gdy w ostatniej chwili okaże się, że przyjdą goście - mimo że jest to ciasto drożdżowe, robi się je ekspresowo.  Moja ocena: 10/10.

Julka: Najlepsze wytrawne muffnki jakie jadłam. Dzięki zastosowaniu ciasta drożdżowego są bardziej puszyste i dłużej pozostają świeże. Moja ocena: 10/10.

niedziela, 14 września 2014

Zapiekane jabłka pod kruszonką

Kochani!
Podczas wieczornych spacerów czuć już w powietrzu zbliżającą się jesień, dlatego postanowiłyśmy przygotować dla Was jeden z typowo jesiennych deserów, do którego wykorzystacie nasze pyszne polskie jabłka. O czym mowa? O zapiekanych, lekko kwaskowych jabłkach, pod chrupiącą, cynamonową kruszonką. Tego deseru nie da się zepsuć, zawsze wyjdzie, a wszyscy zjedzą go z wielką przyjemnością.

Składniki:

1 kg jabłek
100g zimnego masła
140g mąki
90g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

1. Przygotuj kruszonkę: masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z cukrem i mąką, wyrabiaj palcami, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Wstaw na chwilę do lodówki.

2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w żaroodpornej blaszce (lub kilku mniejszych naczyniach), posyp je cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.

3. Zapiekaj jabłka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut (do momentu aż wierzch się lekko zarumieni). Podawaj od razu.

Nasze oceny:

Basia: Podczas zapiekania jabłek po domu roznosi się cudowny zapach. Po wyjęciu z pieca kruszonka chrupie, jabłka się rozpływają, a cynamon dodaje smaczku. Pycha. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam takie proste i sprawdzone przepisy. Jabłka pod kruszonką to po prostu obowiązkowy przepis na jesień. Moja ocena: 10/10.



czwartek, 11 września 2014

Czas na przetwory - ogórki w miodzie i chilli

Sezon na przetwory trwa - i my w domach ruszyłyśmy z ich produkcją pełną parą. Ostatnio robiłyśmy dżem z mirabelek (cieszymy się, że Wam przypomniałyśmy smaki z dzieciństwa), nalewkę aroniową (klik) i paprykę konserwową (klik). Dzisiaj przyszedł czas na ogórki. Tym razem postawiłyśmy na słodko-ostry smak, czyli ogórki w miodzie i chilli. Takie ogórki nie tylko świetnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako zakąska na imprezie. Nie ma co się wykręcać brakiem czasu, bo nic nie zastąpi domowych przetworów. A Wy co przygotowujecie w tym roku? :)

Składniki:


3kg ogórków
3-4 marchewki
kilka gałązek kopru
4 papryczki chilli

Zalewa:
2 szklanki octu
8 szklanek wody
500g cukru
6 łyżek miodu
2 łyżki soli
ziarna ziela angielskiego


Przygotowanie:

1. Ogórki dokładnie umyj, nie obieraj, pokrój w dość grube plastry. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, chilli przekrój na pół, wyjmij z nich pestki i pokrój papryczkę na mniejsze kawałki.

2. Słoiki wyparz, w każdym ułóż plasterki ogórków, wrzuć po kilka plasterków marchwi, kilka kawałków chilli i po gałązce kopru.


3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj ziarna ziela angielskiego (6-8 sztuk), miód, cukier i sól. Całość wymieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki w słojach. Zakręć i pasteryzuj 10 minut.

Nasze oceny:
Dzisiaj bez oceny, bo ogórki robiłyśmy pierwszy raz i nie jadłyśmy jeszcze tegorocznych. Jadłyśmy je u cioci Basi i były pyszne.


poniedziałek, 8 września 2014

Czas na przetwory - Dżem mirabelkowy


Witajcie :)
Sezon na robienie domowych przetworów ruszył pełną parą. Już niedługo pokażemy Wam sposób na ogórki z miodem i chilli, a dziś przygotowałyśmy przepis na dżem z mirabelek. Jak pewnie wiecie mirabelki są kwaskowate więc dżem z nich mimo dużej ilości cukru zawsze będzie lekko kwaśny. Polecamy go zatem jako dodatek do ciast, babeczek lub do posmarowania nim kawałka ciasta drożdżowego. Z podanych składników zapełniłyśmy 6 słoików o pojemności niespełna 400ml.

piątek, 5 września 2014

Ryba z owocami - wspólne gotowanie


Witajcie Kochani!
Dzisiaj chcemy Was zaprosić na pyszną sałatkę z grillowanym łososiem i winogronami. Jest to połączenie różnych rodzajów sałat, ze słodkimi owocami, chrupiącymi orzechami, pyszną rybą i słodko-kwaskowym sosem. Sałatka jest szybka i bajecznie prosta - jedyna dłuższa czynność, to ugrillowanie ryby. Polecamy jako zdrową przekąskę lub niskokaloryczny obiad. Dziękujemy Adze za zaproszenie do wspólnego gotowania. Z wielką przyjemnością wzięłyśmy w nim udział i mamy nadzieję, że dzięki temu zachęcimy kogoś do jedzenia ryb i próbowania ich w nowych odsłonach. Przepis znaleziony w książce "Pyszne 25 - Nowa porcja przepisów".

Składniki:
filet z łososia (ok. 300g)
250g mixu sałat
1 mała kiść ciemnych winogron
1-2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki kiełków rzodkiewki
oliwa, sól, pieprz

Sos:
sok z połówki cytryny
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek


Przygotowanie:

1. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, zajmie to tylko chwilę, a staną się bardziej chrupkie i aromatyczne.

2. Filet łososia oczyść i obsyp odrobiną soli i pieprzu. Smaż na patelni grillowej (lub na zwykłej z dodatkiem odrobimy oliwy z oliwek) po około 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli smażysz rybę ze skórą, zacznij smażenie skórą do dołu.  Zdejmij łososia z patelni i pokrój na mniejsze kawałki.

3. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.


4. Na talerzach ułóż mix sałat, posyp go kiełkami rzodkiewki orzechami włoskimi. Na sałaty wyłóż winogrona i jeszcze ciepłe kawałki łososia. Całość polej sosem i od razu podawaj.

Nasze oceny:

Basia: Zakochałam się w smaku tej sałatki. Łosoś z sałatami wprost rozpływają się w ustach. I niech nikt mi nie mówi, że ryba i owoce do siebie nie pasują. :) Moja ocena 10/10!

Rodzina Basi: Ciekawy sposób na podanie ryby - bardzo nam smakował. Na zimno sałatka jest równie pyszna. Nasza ocena: 10/10.


Razem z nami gotowały:










poniedziałek, 1 września 2014

Tajska zupa curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym


Witajcie :) Poprzednio zaprezentowałyśmy Wam nasz pomysł na lazanię, a dziś przyszła pora na kolejny często zamawiany przepis, czyli curry. Nie będzie to jednak tradycyjne curry, a raczej zupa curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym, która przy dodaniu mniejszej ilości bulionu może stać się curry w wersji podstawowej. Dzisiejsze danie powstało na bazie kilku różnych przepisów, połączonych w całość przez Siostrę Julki - więc to ją uznajemy za autorkę i przy okazji serdecznie pozdrawiamy :) Z podanych proporcji uzyskacie ilość curry, którą spokojnie naje się kilka osób, dlatego może być to ciekawa propozycja na większe spotkania towarzyskie.

Składniki:
filety z piersi kurczaka ok 1,4 kg
kiełki fasoli mung 100g
pędy bambusa 50g
3 marchewki
puszka mleka kokosowego 400ml
czubata łyżka zielonej pasty curry
2-3 łyżki pasty sambal oelek
5cm imbiru
5 szalotek
5 ząbków czosnku
ok 5 łyżek oleju
1,5 l bulionu warzywnego
sól, cukier, pieprz
2 łyżki soku z limonki
opcjonalnie: cukinia, zielony groszek


Przygotowanie:
1. Marchewkę i cukinię pokrój w półplasterki (lub ćwierć plasterki jeśli używasz dużych sztuk). Podduś je delikatnie na oleju, najpierw marchewkę, później cukinię i odłóż do miski.

2. Kurczaka umyj, osusz, pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju, przeprawiając je jedynie solą i pieprzem. Po usmażeniu również przełóż do miski.


3. Pokrój w cienkie plastry, obrane wcześniej: czosnek, imbir i szalotkę i podsmaż je w dużym garnku na dwóch łyżkach oleju. Dodaj pastę curry i przesmaż całość chwilę, cały czas mieszając.


4. Do garnka dolej mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki, pastę sambal oelek i przypraw według uznania. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj podduszone wcześniej warzywa oraz usmażonego kurczaka. Spróbuj i ewentualnie ponownie dopraw.

5. Zupę podawaj z ryżem zwykłym lub jaśminowym oraz posiekaną kolendrą lub szczypiorem.

Nasze oceny:

Rodzina Julki: Zupa była po prostu bardzo dobra i nic więcej nie trzeba mówić :) Nasza ocena: 10/10.

Julka: Rewelacyjne połączenie smakowe, każdy ze składników czuć w daniu bardzo intensywnie, a jednak wszystko do siebie pasuje. Moja ocena: 10/10.


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...