piątek, 27 września 2013

Śliwkowe babeczki z cynamonową kruszonką

Witajcie :)
Przygotowałyśmy dziś dla Was przepis na pyszne babeczki ze śliwkami i kruszonką. W naszych domach w sezonie śliwkowym robi się zazwyczaj ciasta lub powidła, dlatego w tym roku postanowiłyśmy wykorzystać śliwki w inny sposób. Mamy zatem dla Was pyszne babeczki z połówką śliwki w każdej, posypane cynamonową kruszonką i polane lukrem. Ostatnio umówiłyśmy się, że Julka je upiecze i da Basi na spróbowanie, jednak nie udało jej się uchować ani jednej sztuki ;) Zatem jeśli planujecie zrobić te babeczki na imprezę, radzimy przygotować podwójną porcję bo znikają w błyskawicznym tempie :) Trochę zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne".

Składniki(na 24 sztuki):

150g masła w temperaturze pokojowej
175g cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100ml maślanki
szczypta soli
12 śliwek

Kruszonka:
100g mąki
90g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g masła









Przygotowanie:
1. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym, tak by powstała puszysta masa. Dodaj kolejno jajka i dokładnie zmiksuj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

2. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na zmianę suche składniki i maślankę. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników. Wyłóż ciasto do foremek na muffinki. Na każdej z porcji ułóż po połówce śliwki.

3. Ze składników na kruszonkę zagnieć palcami ciasto, które będzie lekko mokre i sypkie. Ułóż ciasto na każdej z babeczek. Po upieczeniu, może się zdarzyć, że kruszonka zapadnie się do środka, ale nie przejmuj się tym, gdyż sprawi to, że babeczki będą jeszcze pyszniejsze :) Dla lepszego efektu wizualnego, możesz polać babeczki lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.


4. Babeczki piecz po ok 20 minut, w temperaturze 180˚C.

Nasze oceny:


Julka: Idealne babeczki dla miłośników połączenia śliwek z cynamonem. Niebezpieczne dla osób dbających o linię, bo nie da się zjeść tylko jednej :) Moja ocena: 10/10. 

Rodzice Julki: Babeczki były jesienne, słodkie i przepyszne mimo, że kruszonka wpadła do środka. Nasza ocena: 9/10.

niedziela, 22 września 2013

Czas na przetwory - Konfitura z zielonych pomidorów


Witajcie :) Na naszym blogu dawno nie było żadnych domowych przetworów, więc postanowiłyśmy to nadrobić. Dziś mamy dla Was przepis na konfiturę z zielonych pomidorów Mamy Julki. Zapewne wiele osób takiego przetworu jeszcze nie jadło, a warto go spróbować, bo naprawdę zaskakuje swoim słodkim smakiem i konsystencją. Nam z podanych składników udało się wyczarować jeden słoik 0,5l i porcję degustacyjną :) Ale zachęcamy Was do zrobienia większych zapasów.


Składniki:
250g cukru
1,1kg zielonych pomidorów
pół cytryny
pół szklanki wody









  Przygotowanie:
1. Rozpuść w dużym garnku cukier w podanej ilości wody.

2. Pomidory umyj i pokrój w pół-plastry, usuwając czubek i końcówkę pomidorów. Jeśli pomidory są dojrzałe - mają dużo nasion i "galaretki", należy je usunąć, gdyż mogą dać dużo wody.
 

3. Gdy cukier się rozpuści, wyciśnij do syropu łyżeczkę soku z cytryny (resztę zostaw na później), dodaj pokrojone pomidory i delikatnie wymieszaj. Taką mieszankę gotuj przez ok 4 godziny (przez 2 pierwsze pod przykryciem), na małym ogniu, delikatnie mieszając raz na jakiś czas.

4. Po upływie tego czasu wyciśnij sok z połówki cytryny i razem z pokrojoną na ćwiartki połówką cytryny wrzuć do pomidorów. Delikatnie wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i odstaw na około godzinę, by konfitura przeszła smakiem cytryny.


5. Po upływie godziny wyjmij cytrynę i ponownie gotuj konfiturę, aż zgęstnieje - ok. godziny. Po ugotowaniu, gorącą konfiturę przełóż do wyparzonego wcześniej słoika, dokładnie dokręcając wieczko i postaw do góry dnem (najlepiej zostaw w takim ułożeniu przez całą noc).

Nasze oceny:


Basia: Nie spotkałam się wcześniej z taką konfiturą:) Ma bardzo ciekawy, słodkawy smak. Posmarowałam nią ciepłe tosty, były pyszne! Moja ocena: 9/10.

Julka: Konfiturę z zielonych pomidorów od wielu lat robiła moja mama, jednak w tym roku postanowiłyśmy ją wyręczyć :) My używamy jej tylko do jednego ciasta na święta Bożego Narodzenia, więc taka ilość spokojnie nam wystarczy. Polecam naszą konfiturę do wypieków, tostów, kanapek  czy do podjadania prosto ze słoika :) Moja ocena: 9/10.

wtorek, 17 września 2013

Tort owocowy z białą czekoladą

Witajcie.
Jakiś czas temu Basia została poproszona o upieczenie tortu. Miał to być tort dla dziecka, lekki i owocowy. Nie mamy dużego doświadczenia w pieczeniu tortów, dlatego zaczęłyśmy poszukiwać inspiracji w internecie. Tort, który od razu nam się spodobał dostępny jest tutaj. Upiekłyśmy go wcześniej i po spróbowaniu wiedziałyśmy, że to właśnie ten przygotujemy na urodziny. Tort jest delikatny, puszysty z wyczuwalną lekką nutą cytrusów. Gdy Basia piekła go dla znajomej zmieniła niektóre składniki, dodała więcej owoców i zrezygnowała z warstwy galaretki na wierzchu - tort wyszedł idealny.  Podajemy Wam naszą wersję, lekko zmodyfikowaną. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:
 

Biszkopt:
6 jajek
180g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
155g cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego


Krem, nasączenie i dekoracja tortu:
400-500g owoców (borówki, truskawki, maliny)
słoiczek konfitury winogronowej lub malinowej
250 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
300g białej czekolady
opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki serka mascarpone
pomarańcza, cytryna
2-3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
 

1. Biszkopt możesz przygotować dzień wcześniej. Piekarnik nagrzej do temperatury 170˚C. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując powoli dodaj cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Nie przerywając miksowania dodaj po jednym żółtku, a później obie mąki. Miksuj do połączenia składników. Ciasto wylej do tortownicy (u nas o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Piecz biszkopt przez 30-40 min, wierzch powinien być zarumieniony. Wyjmij biszkopt z piekarnika i od razu rzuć go (razem z tortownicą) na podłogę z odległości ok 50-60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie - to naprawdę działa! Zostaw go w tortownicy do wystygnięcia, a następnie wyjmij i przetnij na trzy warstwy.

3. Przygotuj krem: ubij zimną śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej wody i dodaj do śmietany, dobrze wymieszaj.

4. Przygotuj sok do nasączenia biszkoptu: wyciśnij sok z całej pomarańczy i z połowy cytryny. Dodaj do soków brązowy cukier (ilość według uznania) i wymieszaj.

5.
Złóż tort: dolną część biszkoptu ułóż na paterze. Nasącz go połową cytrusowego soku. Posmaruj biszkopt konfiturą (u nas około pół słoiczka). Przykryj drugim krążkiem biszkoptu, nasącz go pozostałym sokiem pomarańczowym. Rozsmaruj po wierzchu krem śmietanowy i ułóż na nim owoce. Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Posmaruj wierzch tortu serkiem mascarpone.

6. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Podziel czekoladę na dwie części. Pierwszą posmaruj wierzch tortu (na serek mascarpone). Zanim czekolada zacznie zastygać, udekoruj tort owocami. Brzegi tortu posmaruj pozostałą konfiturą, wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj pasek z pergaminu lub celofanu równy długości okręgu tortownicy. Posmaruj pasek pozostałą rozpuszczoną czekoladą (dosyć grubą warstwą) i od razu owiń nią brzeg tortu. Wstaw tort do lodówki najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu czekolady zdejmij delikatnie folię. Przechowuj tort w lodówce. 
Smacznego:)


Nasze oceny:
Basia: Tort smakował wszystkim. Jest lekki, nie za słodki i mocno owocowy. Biszkopt rzucany zrobił furorę i od teraz zawsze będę taki piekła, ponieważ nie opada. Tort jest wyśmienity. Moja ocena: 10/10!

Julka: Najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam. Idealne połączenie smaków sprawia, że trudno zjeść tylko jeden kawałek. Moja ocena: 10/10.  

czwartek, 12 września 2013

Babeczkowe love :)

Witajcie,
Zapraszamy Was dzisiaj na pyszne, waniliowe muffinki z lekkim kremem i owocami. Takie babeczki chodziły za nami już od dawna. Wreszcie znalazłyśmy przepis na idealne, wilgotne ciasto, które można dowolnie modyfikować i łączyć z różnymi składnikami (klik). Krem zrobiłyśmy ze śmietanki, mascarpone i konfitury malinowej. Jednak i bez niego muffinki smakują wyśmienicie. Polecamy.

Składniki:

szklanka cukru
113g masła
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka




Krem:
200ml śmietanki kremówki
200g mascarpone
200g konfitury malinowej
*owoce do dekoracji








Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.


2. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie dodaj je do ubijanej masy. Na koniec powoli wlej mleko i wymieszaj całość - tylko do połączenia składników. 



3. Przełóż ciasto do foremek, napełniaj je do połowy wysokości. Polecamy nakładać ciasto łyżką do lodów lub dużą łyżką. Piecz babeczki ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. 



4. Przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Mascarpone wymieszaj z konfiturą i dodaj do śmietany, delikatnie wymieszaj. Nakładaj na ostudzone babeczki. Udekoruj owocami. Wstaw do lodówki, żeby krem lekko zastygł.
Smacznego


Nasze oceny:

Basia: Jest to mój ulubiony przepis na muffinki. Ciasto jest delikatne i naprawdę wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Moja ocena: 10/10.


Julka: Fajny pomysł na wykorzystanie jeżyn, które najczęściej jadłam do tej pory w dżemach lub same Muffinki są pyszne i wilgotne nawet kilka dni - oczywiście o ile ich nie zjecie ;D Moja ocena: 10/10.

niedziela, 8 września 2013

Dip z suszonych pomidorów i czarnych oliwek


Witajcie:) to nasz 100 post :) dziś mamy dla Was dip z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, który możecie wykorzystać na kilka sposobów. Dip jest bardzo aromatyczny, lekko czosnkowy i świetnie komponuje się z pieczywem. Do tego jest prosty do zrobienia, nie brudzi się przy nim praktycznie żadnych naczyń, i przyrządza się go błyskawicznie. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Składniki: 
85g suszonych pomidorów
80g czarnych oliwek bez pestek
4 świeże pomidory
kilka odsączonych kaparów (z zalewy od pomidorów)
1 łyżka oregano
3-4 łyżki zalewy z pomidorów
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Suszone pomidory wyjmij ze słoika i przekrój na mniejsze części, by ułatwić pracę miksera. Oliwki opłucz i przekrój na połówki. Świeże pomidory umyj i grubo posiekaj. Połącz razem: zalewę, oregano, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i cukier.

2. Włóż wszystkie składniki do miksera, zmiksuj i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

3. Dip nadaje się na imprezę jako sos do chipsów/nachosów, ale także jako pasta do smarowania kanapek lub sos do makaronu.

Nasze oceny:

Basia: Ten dip jest przepyszny:) Jeśli ktoś jest fanem suszonych pomidorów tak jak ja, na pewno sos mu zasmakuje:) Moja ocena: 10/10

Julka: Uwielbiam śródziemnomorską pastellę do kanapek, a nasz dip bardzo ją przypomina. Jest idealny do smarowania kanapek. Moja ocena: 10/10.

wtorek, 3 września 2013

Ryż w czekoladzie


Witajcie :) Każdy z nas ma czasem ochotę na słodkości, a te niestety mają zazwyczaj dużo kalorii. Dlatego dziś proponujemy Wam ryż w czekoladzie, jeśli przygotujecie z niego ciasteczka to jedna porcja będzie mieć mniej niż 60 kalorii Zdecydowanie polecamy wykorzystanie ryżu jako dodatku do jogurtu lub jako mniej kalorycznej przekąski do szkoły lub pracy. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".



Składniki: 
200g mlecznej czekolady
100-120g dmuchanego ryżu
łyżka miodu





Przygotowanie: 
1. Czekoladę połam na kawałki i roztop w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj co jakiś czas, by czekolada dobrze się rozpuściła.

2. Gdy czekolada przyjmie płynną postać, dodaj miód i wymieszaj.

3. Dodawaj dmuchany ryż, po jednej garści, cały czas mieszając i zdejmij miskę z ognia. Gdy wszystkie ziarna będą pokryte czekoladą masz 3 opcje do wyboru.


4. Nasze propozycje:
   a. nałóż ryż do plastikowej miski i mocno go ubij. Wstaw do lodówki na kilka godzin i pokrój na batoniki.
   b. nałóż ryż do foremek na muffinki, ugniatając go rękoma w kulki i również wstaw na jakiś czas do lodówki.
   c. zostaw sobie trochę luźnych ziarenek i dodawaj do jogurtu lub ulubionego muesli :)


Nasze oceny:

Basia: pyszna i zdrowa przekąska, idealna do zabrania do pracy. Następnym razem dodam ten ryż do jogurtu:) Moja ocena: 9/10

Julka: Super pomysł na lekko odchudzonego batona. Idealna propozycja dla osób, które są na diecie ale nie mogą się oprzeć czekoladowym słodkościom - 2 ciastka nie sprawią, że przytyjemy ;) Moja ocena: 10/10.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...