poniedziałek, 29 lipca 2013

Owsianka z borówką amerykańską


Witajcie :) dziś notka nietypowa bo jednoosobowa;) Każda z nas ma swój idealny przepis na owsiankę - posiłek raczej śniadaniowy więc trudno go nam wspólnie zrobić i zjeść dlatego przedstawimy Wam dwa najlepsze przepisy. Dziś Julka poleca wakacyjną owsiankę z borówką amerykańską. Jest to bardzo prosty i szybki pomysł na pyszne śniadanie w ogrodzie, czy na balkonie :)


Składniki:
szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych (górskich lub zwykłych) 
łyżka golden syropu lub miodu
2-3 garści borówki amerykańskiej






Przygotowanie: 
1. Mleko wlej do garnka i gotuj je na średnim ogniu przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając (jak pewnie wiesz, mleko uwielbia się przypalać ;p). Wsyp płatki owsiane i gotuj je przez kolejne 8 minut na trochę mniejszym ogniu - pamiętaj o mieszaniu. Po upływie podanego czasu, zdejmij owsiankę z ognia i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.


2. Przelej owsiankę do miski, wymieszaj z miodem i borówkami. Rozkoszuj się pysznym śniadaniem :)


* jeśli tak jak Julka nie lubisz rano tracić czasu na przygotowanie śniadań zrób owsiankę wieczorem, przełóż do zamykanego pojemnika i schowaj po przestygnięciu do lodówki. Rano wystarczy wyjąć owsiankę na 15 minut i będzie gotowa do spożycia. Ewentualnie można ją zalać połową szklanki ciepłego mleka i wymieszać.

Nasze oceny:
 
Julka: Zdecydowanie najlepsza kompozycja owsiankowa jaką jadłam. Moja ocena: 10/10.

środa, 24 lipca 2013

Tarta tropikalna

Witajcie:) Jakiś czas temu były Basi urodziny. Z tej okazji dostała od swoich najbliższych formę do pieczenia tarty. Następnego dnia musiałyśmy tę formę wypróbować i upiec w niej naszą pierwszą tartę:D Wyszła znakomita - na chrupiącym, kokosowym spodzie i z egzotycznym musem. Ciasto nie zawiera mąki i przygotowuje się je bardzo szybko. Jeśli dacie mu dobrze ostygnąć, wyjdzie z formy bez problemu (nie pokruszy się). Tarta jest słodka z lekkim, limonkowym aromatem. Została zjedzona jeszcze tego samego dnia:) Polecamy. Przepis znaleziony bardzo dawno temu u Anny Olson.

Składniki: 
Ciasto: 
0,5 szklanki cukru
2 białka
ekstrakt waniliowy
2 szklanki wiórków kokosowych
Mus: 
0,5 szklanki rozgniecionego miąższu z mango (weźcie dojrzałe mango)
szklanka sera mascarpone
0,5 szklanki cukru
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka otartej skórki z limonki

mango lub inne owoce (u nas banan) do dekoracji

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik to temperatury 135ºC. Przygotuj ciasto: wymieszaj cukier, białka, wiórki kokosowe i łyżeczkę ekstraktu waniliowego (masa będzie dosyć lepiąca). Wyłóż masą formę do tarty i dokładnie wylep brzegi. Wstaw do piekarnika na 35-40 min - powinno się lekko zarumienić. Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.



2. Gdy spód ostygnie, wyjmij go z formy (polecamy formę do tarty z wyjmowanym dnem). Przygotuj mus: rozgnieciony miąższ z mango zmiksuj z serkiem mascarpone na prawie gładką masę. Dodaj cukier, sok i skórkę z limonki, cały czas ucieraj, aż masa będzie puszysta.



3. Mus wyłóż na upieczony spód i wyrównaj. Udekoruj tartę owocami i skórką z limonki. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Smacznego

Nasze oceny:
Basia: Dla mnie jest to tarta idealna - połączenie smaków słodkiego z kwaśnym sprawdza się znakomicie. Jest to idealny deser urodzinowy. Moja ocena: 10/10! 

Julka: Zgadzam się w 100% z tym co napisała Basia ta tarta jest przepyszna! Moja ocena: 10/10!

piątek, 19 lipca 2013

Ciasteczka orkiszowe

Witajcie:)
Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne orkiszowe ciasteczka, idealne do herbaty. Lubimy je za to, że są idealnie kruche i przygotowuje się je bardzo szybko. Zawsze robimy ich dużą ilość i przechowujemy później w zamkniętym pojemniku - jednak niezbyt długo, ponieważ nasze rodziny się nimi zajadają i ciastka znikają w ekspresowym tempie. Przepis pochodzi z dobrze Wam znanego bloga Pani Dorotki, jednak zmodyfikowałyśmy go trochę więc dodajemy naszą wersję :)

Składniki (na ok 90 ciastek):

2,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
200g masła
1 szklanka brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego



Przygotowanie:
1. Wymieszaj masło z cukrem i ucieraj do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Dodaj jajka i wymieszane razem pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i aromat waniliowy. Powstałą masę schłódź w lodówce przez godzinę - my przełożyłyśmy masę na folię spożywczą i szczelnie owinęłyśmy.


2. Po upływie godziny, wyjmij ciasto i formuj z niego (odrywając kawałki ciasta) kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce i spłaszczaj łyżką (łyżkę obtaczaj co jakiś czas w mące, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić). 

3. Ciastka piecz w temperaturze 175ºC przez ok 15 minut. Podczas pieczenia każdej partii ciasteczek, pozostała masę chowaj do lodówki. Upieczone ciastka należy studzić na kratce.

Nasze oceny:
 
Rodzice Basi: Są to bardzo smaczne ciasteczka, idealne na podwieczorek. Delikatne i nie za słodkie. Nasza ocena: 9/10.

Julka: Świetny przepis na kruche ciastka. W przepisie oryginalnym ciasteczka były z czekoladą, ale postanowiłyśmy je trochę "odchudzić" co jednak nie sprawiło, że ciastka straciły na smaku :) nadal są pyszne. Moja ocena: 10/10.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem

Witajcie:)
W tygodniu często mamy mało czasu na gotowanie. Mimo to nie wyobrażamy sobie codziennie jadać gotowych dań. Dlatego też zawsze staramy się przygotowywać szybkie i zdrowe dania obiadowe. Dzisiaj proponujemy Wam pełnoziarnisty makaron z sosem, który możecie przygotować na dwa sposoby: prosto z patelni lub zapiekany. Jest to zdrowa alternatywa dla wszystkich wysokokalorycznych zapiekanek. Danie jest delikatne, dlatego możecie dodać więcej ostrych przypraw.Osoby, które nie przejmują się dietami mogą zapiekankę dodatkowo posypać po wierzchu tartym żółtym serem:) Przepis pochodzi z książki "Lekka kuchnia polska".

Składniki (dla 6 osób):
500g pełnoziarnistego makaronu penne
300g szynki
2 cebule
puszka groszku konserwowego
szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy
ostra papryka, pieprz, sól, oregano


Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu - nasz był al dente.

2. Cebulę pokrój w plasterki, podsmaż je na łyżce oliwy, dodaj szynkę pokrojoną w paski i odsączony groszek. Wlej jogurt i szybko wymieszaj, żeby się nie zważył. Duś całość przez kilka minut, dopraw do smaku - u nas 1,5 łyżeczki papryki, dwie szczypty soli, pieprz i dwie gałązki świeżego oregano.

3. Makaron wymieszaj z sosem. W tym miejscu są dwie opcje: 1. Podawaj tak przygotowany makaron na talerzach; 2. Przełóż całość do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, skrop po wierzchu oliwą (jeżeli lubisz wilgotne zapiekanki dodaj jeszcze pół szklanki jogurtu naturalnego przed pieczeniem i dokładnie wymieszaj) i zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe. Dodałabym trochę sosu chilli, żeby nadać daniu pikanterii. Moja ocena: 8/10.

Julka: Fajny pomysł dla osób lubiących zapiekanki makaronowe. Ja dodałabym jeszcze kukurydzę i czosnek. Moja ocena: 8/10.

środa, 10 lipca 2013

Muffinki kokosowe z niespodzianką na I urodziny bloga :)


Witajcie :) Dziś notka specjalna, gdyż świętujemy małą rocznicę - minął rok od opublikowania naszej pierwszej notki. Dla nas to wielki sukces i chciałybyśmy bardzo podziękować Wszystkim osobom, które nas wspierały, zostawiały komentarze, chwaliły za fajne przepisy. Przede wszystkim dziękujemy naszym rodzinom, które dzielnie znosiły bałagan w kuchniach i eksperymenty kulinarne. Przez ten rok wiele się nauczyłyśmy i mamy nadzieję, że dalej będziemy poznawać nowe smaki i techniki kulinarne :)
Z okazji rocznicy mamy dla Was przepis specjalny - kokosowe muffinki z ciasteczkami. Muffinki są wyjątkowe, a w ich środku znajdziecie słodką niespodziankę. Ciastko, które po upieczeniu wprost rozpływa się w ustach. Deser ten zadowoli każdego nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Muffiny idealne na urodziny:) Przepis znaleziony w gazetce „Smaki życia".

Składniki na 18 sztuk:
400g mąki pszennej
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
2 jajka
120g masła rozpuszczonego i ostudzonego
18 ciasteczek markizowych czekoladowych lub orzechowych


polewa:
100g mlecznej czekolady
1 łyżka masła


Przygotowanie:
1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre: jogurt, mleko, jajka i roztopione, ostudzone masło.



2. Połącz zawartość obu misek. Mokre składniki dodaj do suchych, szybko wymieszaj. Masa będzie dość gęsta ale się tym nie przejmuj. Wyłóż porcje ciasta do formy na muffinki, do 2/3 wysokości. Na cieście ułóż po ciastku i przykryj kolejną porcją ciasta.


3. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do temp 180°C i piecz ok. 20-25 min (aż muffinki zaczną się lekko rumienić).

4. Wyjmij muffiny, ostudź na kratce. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Posmaruj polewą ostudzone muffiny i posyp wiórkami kokosowymi.


Nasze oceny:



Basia: Bardzo smaczne muffinki z niespodzianką:) Ciasteczko w środku po upieczeniu staje się miękkie i bardzo dobrze komponuje się ze smakiem babeczek. Idealny przepis dla łasuchów i dla dzieci:) Moja ocena: 10/10

Julka: Jak dla mnie to bardziej babeczki niż muffinki, co nie zmienia faktu, że są przepyszne:) Uwielbiam ciastka typu oreo – a tu mają bardzo fajne zastosowanie. Moja ocena: 9/10.




A na koniec małe podsumowanie naszego blogowego roku:


5 najpopularniejszych przepisów na naszym blogu to:
Domowe musli (1861 wyświetleń)
Tort bezowy Pavlovej (926)
Zupa - krem z brokułów (873)
Zapiekanka szpinakowa (634)
Odchudzona surówka z czerwonej kapusty (621)


Łączna ilość wyświetleń naszego bloga to już prawie 30 tysięcy :)


Jeśli ktoś zastanawiałby się, które przepisy z naszego bloga warto wypróbować najbardziej, podajemy nasze ulubione:


Julka: polecam makaron z feta i oliwkami i nalewkę aroniową - bezapelacyjnie najlepsze przepisy na naszym blogu ^^


Basia: a moje ulubione to dla odmiany zapiekanka szpinakowaciasto marchewkowe :P


Pozdrawiamy Wszystkich naszych Czytelników i życzymy smacznego!:)

niedziela, 7 lipca 2013

Smażone parówki w sosie czosnkowo miodowym

Witajcie,
Mamy dzisiaj dla Was pomysł na szybką przekąskę lub danie obiadowe. Wszystko zależy od dodatków jakie dobierzecie. Pierwszy pomysł to przekąska, czyli same parówki. Wtedy jest to porcja dla dwóch osób. Druga opcja to danie obiadowe - podawajcie parówki z ziemniakami lub pieczywem i ulubioną sałatką. Taką porcją najedzą się trzy osoby. Dzisiejszy przepis jest ze specjalną dedykacją dla Mariolki:)


Składniki:

opakowanie ulubionych parówek (6 sztuk)
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu miodowo-czosnkowego (lub łyżka miodu i ząbek czosnku)
spora łyżeczka musztardy
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju
opcjonalnie łyżeczka sosu worcester i łyżeczka sosu chilli




Przygotowanie:
1. Parówki przetnij na pół i ponacinaj po skosie. Wszystkie pozostałe składniki wymieszaj i natrzyj powstałym sosem parówki. Zostaw na kilka minut.

2. Rozgrzej patelnię, wrzuć parówki i polej pozostałym sosem. Smaż pod przykryciem (sos pryska) do momentu, aż parówki się zarumienią z jednej strony, przewróć na drugą. Smaż ok. 2 min.


3. Podawaj z pieczywem i ulubioną sałatką.
Smacznego:)

Nasze oceny:


Julka: Kiedyś bardzo nie lubiłam parówek, więc postanowiłam przyrządzić je po swojemu. Parówki smażone z miodem są pyszne i chrupiące. Idealny przepis dla osób lubiących czosnek i chilli. Moja ocena: 10/10.


Rodzice Julki: Jest to nasza ulubiona przekąska na szybko. Według nas tak zrobione parówki zasmakują każdemu. Nasza ocena: 9/10.

czwartek, 4 lipca 2013

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

 

Witajcie:) Dziś mamy dla Was najlepsze muffinki na świecie przepis pochodzi z bloga niezawodnej Pani Dorotki i nie wiemy dlaczego wcześniej go Wam nie poleciłyśmy.Niestety sezon na truskawki powoli się kończy, dlatego wykorzystujemy ostatnie momenty i pieczemy te słodkości:) W zeszłym roku pierwszy raz upiekłyśmy je z tego przepisu i byłyśmy zachwycone. Od tego czasu truskawkowe muffinki są obowiązkowym wypiekiem podczas sezonu truskawkowego:)

Składniki (na 24 muffinki):
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
pół szklanki oleju
1 niepełna szklanka mleka
1,5 szklanki drobno pokrojonych truskawek

kruszonka:
100g mielonych migdałów
20g masła
4 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

2. W drugim naczyniu połącz mokre składniki: roztrzepane jajka, mleko i olej.

3. Wlej mokre składniki do suchych i lekko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Dodaj pokrojone truskawki i ponownie lekko wymieszaj.

4. Zrób kruszonkę. Połącz mielone migdały, masło oraz cukier i rozetrzyj je palcami.

5. Wyłóż formę do muffinek papilotkami lub silikonowymi foremkami (polecamy silikonowe gdyż te muffinki lubią przyklejać się do papierowych i trudno wydostać całość z foremki). Posyp każdą porcję kruszonką.

6. Piecz około 25 minut w 190°C.

Nasze oceny:


Basia:Te muffinki mają najpyszniejszą kruszonkę na świecie!:) Do tego truskawki i delikatne, wilgotne ciasto:) Pychota Moja ocena: 10/10.

Julka: To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek jadłam. W mojej rodzinie są hitem i w każdym sezonie truskawkowym robię je kilka razy. Moja ocena: 10/10!!! :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...