niedziela, 30 czerwca 2013

Pieczona ryba i Liebster Award

Dzień dobry:)
Dzisiaj na blogu znajdziecie przepis na rybę. Jest to nasz debiut, ponieważ jeszcze nie zamieszczałyśmy dań rybnych. Basia bardzo lubi ryby, ale jakoś wcześniej nie myślała żeby wstawiać takie przepisy, ponieważ Julka ich zdecydowanie nie lubi. Jednak Basia ma nadzieję, że znajdzie kiedyś taki przepis (sekretny składnik), dzięki któremu Julka zacznie ryby jeść:) Dlatego też stopniowo na naszym blogu będą się pojawiały takie dania. Dzisiejszy pstrąg łososiowy był pieczony w folii, dlatego jest bardzo soczysty, a dzięki przyprawom i ziołowym dodatkom bardzo aromatyczny. Tak przygotowaną rybę możecie również upiec na grillu. Danie polecamy szczególnie osobom będącym na diecie, jak i wszystkim, którzy lubią ryby:).
*Na koniec, pod przepisem znajdziecie drugi wpis dotyczący Liebster Blog Award

Składniki (dla 2 osób):

1 filet pstrąga łososiowego ok. 400g (u nas ze skórą)
2 ząbki czosnku
świeże zioła: majeranek, oregano, koperek
pół cytryny
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Rybę umyj, oczyść z łusek (jeśli masz filet ze skórą) i dużych ości - najłatwiej usunąć je pęsetą. Przekrój rybę na pół i obsyp z każdej strony solą i pieprzem. Oba kawałki połóż na folii aluminiowej skórą do dołu.

2. Polej ryby sokiem z cytryny, ale cytryny nie wyrzucaj, podziel na mniejsze części i połóż na rybie (żeby cytryna oddała cały swój smak). Pokrój czosnek w plasterki i ułóż na rybie (po jednym ząbku na kawałek), a następnie dodaj na wierzch świeże zioła. U nas jeden kawałek pstrąga jest z oregano i majerankiem, a drugi z koperkiem. Całość skrop oliwą.

3. Zawiń rybę w folię aluminiową, łącząc wszystkie brzegi. Wstaw pakunki do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez 20 min. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:)

Nasze oceny:

Basia: Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowywanie ryb. Dzięki folii ryby nie są wysuszone i przechodzą aromatami przypraw. Moja ocena: 10/10.

Brat Basi: Bardzo delikatna i soczysta ryba. Lubię takie dania. Nie ma co dużo mówić, po prostu trzeba spróbować. Moja ocena: 9/10.





*Ponownie dostałyśmy nominację do Liebster Blog Award, i to podwójną:) Dziękujemy za docenienie naszego bloga. Jest nam niezmiernie miło i z wielką chęcią bierzemy udział w zabawie. Postanowiłyśmy, że tym razem tylko odpowiemy na pytania. Poprzedni wpis z naszymi odpowiedziami. znajdziecie tutaj.


Pytania od Dzi z bloga karmelowy
1. Skąd pomysł na prowadzenie bloga?
Basia:  dobrze nam się razem gotuje i sprawia nam to wielką przyjemność, a prowadzenie bloga jest tego uzupełnieniem. Wpadłyśmy na ten pomysł praktycznie w jednym czasie.
Julka: wróżka nam wywróżyła wspólny biznes więc jej posłuchałyśmy:) a tak naprawdę to było tak jak napisała Basia :)

2. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?
Basia: pracuję, gotuję i spędzam czas z najbliższymi
Julka: studiuję międzynarodowe studia kulturowe i spotykam się ze znajomymi

3. Jakie jest Twoje ulubione danie?
Basia: zapiekanka szpinakowa
Julka: spaghetti mojej mamy!:)

4. Co cię inspiruje?
Basia: rodzina i przyjaciele
Julka: ciekawi ludzie i dobre książki

5. Czego nigdy w życiu nie zjesz?
Basia
: robaków
Julka: żaby, ślimaka

6. Czy pisząc bloga przeżywasz czasami blogowy kryzys?
Basia: do tej pory nam się to nie zdarzyło
Julka: nie przypominam sobie

7. Wolisz gotować/piec w czyimś towarzystwie czy samemu?
Basia:
jeśli w towarzystwie, to z Julką, dobrze się zgrałyśmy i nie przeszkadzamy sobie nawzajem
Julka: zdecydowanie w towarzystwie:) najlepiej gotuje mi się z Basią

8. Znienawidzony smak dzieciństwa to…
Basia: wątróbka
Julka: smak tranu

9. Twój ulubiony szef kuchni?
Basia:
Gordon Ramsay
Julka: Jamie Oliver
10. Jakie masz inne zainteresowania poza gotowaniem?
Basia: sport i książki - najbardziej lubię: horrory, kryminały, sensacje. Kolekcjonuję książki kucharskie :P
Julka: fotografia

11. Twój największy życiowy sukces to…
Basia: cały czas do niego dążę:)
Julka: mam nadzieję, że jest jeszcze przede mną 

Pytania od Alby Karyntii z bloga makeeateasy

1. Czy jest danie, które chcesz zrobić, ale wciąż nie możesz się do tego zabrać?
Basia:  ciasto drożdżowe
Julka: tak, risotto

2. Truskawki czy maliny?
Basia: truskawki
Julka: truskawki

3. Kuchnie świata. Która jest Twoją ulubioną?
Basia:
kuchnia polska
Julka: najbliższa jest mi kuchnia włoska

4. Co daje Ci inspirację?
Basia:
rodzina i przyjaciele
Julka: ciekawi ludzie i dobre książki

5. Czy jest jakiś składnik, bez którego nie możesz obejść się w kuchni?
Basia:
sól i majeranek, a przy deserach ekstrakt waniliowy:)
Julka: oregano!:)

6. Jakie jest Twoje ulubione urządzenie w kuchni?
Basia:
piekarnik
Julka: blender

7. Czy czujesz się przez coś ograniczany/a?
Basia i Julka: nie :)

8. Na słono, czy na słodko?
Basia i Julka: zdecydowanie na słodko! :D

9. Jakie jest Twoje ulubione danie?
Basia: zapiekanka szpinakowa
Julka: spaghetti mojej mamy:)

10. Prowadzisz aktywny styl życia?
Basia: tak
Julka: zdecydowanie tak

11. Jaka jest Twoja ulubiona dyscyplina sportowa?
Basia:
jazda na rowerze
Julka: jazda rowerem.



wtorek, 25 czerwca 2013

Roladki z kurczaka

Witajcie:)
Mamy dla Was pomysł na szybki i bardzo zdrowy obiad (lub kolację). Pieczone roladki z piersi kurczaka - ziołowe i bardzo aromatyczne. Zawinęłyśmy roladki w folię aluminiową, dlatego po upieczeniu mięso nie jest wysuszone. Jest to idealna propozycja dla osób będących na diecie. Roladki bardzo dobrze smakują również pokrojone w plasterki i podane jako wędlina na kanapek. A osobom, które nie muszą dbać o linię proponujemy dodać do roladek po plasterku żółtego sera:).


Składniki (dla 4 osób):
1 podwójna pierś kurczaka
4 plasterki chudej szynki
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki mielonej papryki
pieprz



Przygotowanie:
1. Przygotuj pastę: wymieszaj razem wszystkie przyprawy i starte ząbki czosnku. Dodaj oliwę, sok z cytryny, sos sojowy i dokładnie wymieszaj.


2. Piersi kurczaka przekrój na pół (żeby były cztery kawałki) i lekko rozbij (tak, by mięso się nie poprzerywało). Posmaruj mięso po wierzchu pastą, a następnie na każdym kawałku ułóż plasterek wędliny. Zawiń kurczaka w roladki i owiń szczelnie folią aluminiową.


3. Wstaw paczuszki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piecz przez około 25-30 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego:)

Nasze oceny:

Basia: Bardzo smaczne i aromatyczne danie, do tego ładnie prezentuje się na talerzu. Następnym razem dodam do roladek jeszcze suszone pomidory. Moja ocena: 9/10.

Julka: Rolada z kurczaka to kolejny przepis z drobiem w roli głównej, który bardzo przypadł mi do gustu. Dodałabym do pasty łyżkę miodu. Moja ocena: 9/10.

czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto truskawkowe z budyniową pianką

Witamy ciepło:)
Proponujemy Wam dzisiaj szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe. Uwielbiamy truskawki, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych stołach. Ciasto truskawkowe z budyniową pianką jest jednym z tych, które pieczemy co roku. Kruchy spód, lekko kwaskowe truskawki i delikatna beza na wierzchu - połączenie idealne:) Dodatkowo podczas przygotowywania tego ciasta w całym domu unosi się obłędny zapach truskawek, a efekt zadowala każdego łasucha. A Wy jakie ciasta z truskawkami lubicie piec najbardziej?



Składniki:
2 niepełne szklanki ( po 250 g) mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 paczki margaryny - 125g (można dać trochę mniej i uzupełnić do tej ilości smalcem, dzięki /czemu ciasto będzie bardziej kruche).
trochę ponad szklanka cukru
3 jajka (osobno żółtka i białka)
duża łyżka śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego lub kokosowego
3/4 kg truskawek

Przygotowanie:
1. Rozdrobnij widelcem mąkę z tłuszczem. Dodaj proszek do pieczenia, cukier (0,6 szklanki),  żółtka, śmietanę - dokładnie i szybko zagnieć ciasto.


2. Ciasto rozpłaszcz ręką i wyłóż nim tortownicę (wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia). Lekko nakłuj ciasto widelcem po całej powierzchni.

3. Umyte, odszypułkowane , pokrojone i lekko osuszone truskawki wyłóż na ciasto.

4. Z 3 białek ubij pianę, powoli dodając do niej 0,5 szklanki cukru. Na koniec ubijania dodaj 2 łyżki budyniu, wymieszaj delikatne trzepaczką.


5. Pianę wyłóż na truskawki. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. (do tzw. suchego patyczka)

Nasze oceny:

Basia: Ciasto smaczne, lekko kwaskowe, idealne na upały. Lubię i będę robić często. Moja ocena: 9/ 10.

Julka: Świetny przepis na ciasto z truskawkami. Jeśli ktoś lubi słodkie ciasta proponuję polać całość lukrem. Moja ocena: 9/10.

niedziela, 16 czerwca 2013

Orkiszowe placki z truskawkami

Witajcie:)
Minął już tydzień od naszej ostatniej notki. Julka miała sesję, Basia była zapracowana i jakoś nawet nie było czasu żeby się spotkać i razem gotować. Ale już wracamy i to z dużą dawką pomysłów i przepisów:)
Dzisiaj mamy dla Was pyszne placki z truskawkami. Zrobiłyśmy je z mąki orkiszowej i maślanki dlatego są bardzo sycące i zdrowe. Placki idealnie nadają się na niedzielny podwieczorek.
Możecie zamiast truskawek dodać jagody, borówki lub inne owoce - będą równie pyszne:)

Składniki(dla 4 osób):

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki orkiszowej (ew. gryczanej/żytniej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 i 1/2 szklanki maślanki
2 łyżki oleju (+3 do smażenia)
szklanka truskawek

łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżeczek cukru

Przygotowanie:
1. Składniki suche: mąkę pszenną, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier waniliowy i zwykły cukier przesiej przez sitko do jednej miski.

2. W drugiej misce roztrzep jajka i połącz je z maślanką i 2 łyżkami oleju.

3. Połącz suche składniki z mokrymi i dodaj do nich drobno pokrojone (umyte) truskawki. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 5 minut.
4. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i smaż placki na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony. Po 2-3 partiach dolej na patelnię ponownie łyżkę oleju.

5. Placki polewaj miodem lub posypuj zwykłym cukrem lub cukrem pudrem. Znakomicie smakują posypane truskawkami :)

Nasze oceny:


Basia: Bardzo dobre i sycące placki, zarówno na ciepło jak i na zimno:) Chętnie przygotuję je też z innymi owocami:) Moja ocena: 9/10.

Julka: Bardzo fajny pomysł na niedzielne śniadanie, kiedy każdy ma trochę więcej czasu na przygotowanie smacznego posiłku. U mnie w domu najbardziej smakowały posypane cukrem i truskawkami. Moja ocena: 9/10.




Dodatkowo na koniec mamy dla Was kilka zdjęć z dzisiejszej imprezy kulinarnej "Smaki Ziemi Łódzkiej" która odbywała się na rynku centrum handlowego Manufaktura. Można było spróbować regionalnych specjałów przygotowywanych przez panie z kół gospodyń wiejskich a także kupić pyszne produkty na jarmarku :) Jarmark trwa do godziny 20:00 więc jeśli ktoś mieszka w Łodzi, jeszcze zdąży się załapać na smakołyki.

sobota, 8 czerwca 2013

Ciasto rabarbarowe z budyniem



Witajcie!
Uwielbiamy rabarbar, dlatego zawsze z niecierpliwością czekamy, aż pojawi się na rynku. Przygotowywanie deserów i kompotów z rabarbarem to dla nas sama przyjemność. Lubimy je za ich słodko-kwaśny smak. Dzisiaj chcemy się podzielić z Wami przepisem, który w zeszłym roku znalazłyśmy na blogu Moje Wypieki. Ciasto z budyniem i rabarbarem - delikatne, lekko kwaskowe i wilgotne. Niezastąpione gdy przychodzą goście. U Basi w domu robi furorę i nie ma co się dziwić, jest po prostu przepyszne:) Zabieramy się właśnie za ponowne jego przygotowanie, do dzieła:)

Składniki:
200g miękkiego masła
110g cukru
2 jajka
185g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40g proszku budyniowego (my użyłyśmy waniliowy, ale może też być śmietankowy)
350g rabarbaru
kilka łyżek cukru do posypania

na budyń:
2 płaskie łyżki proszku budyniowego
2 łyżki cukru
250ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Przygotuj budyń - rozmieszaj proszek budyniowy i cukier w niewielkiej ilości mleka (ok 1/3 szklanki), resztę mleka zagotuj. Do wrzącego mleka wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, od razu dodaj masło i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia (przykryj folią, żeby nie powstał kożuch).

2. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i po jednym jajku, cały czas miksując. W oddzielnej misce przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części.

3. Tortownicę (u nas o średnicy 23 cm.) wyłóż papierem do pieczenia. Na dno nałóż połowę ciasta, rozprowadź równo po całej powierzchni. Na ciasto nałóż ostudzony budyń i przykryj go drugą połową ciasta, wyrównaj. Na górze poukładaj obrany i pokrojony rabarbar. Posyp z wierzchu kilkoma łyżkami cukru.

4. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C przez około godzinę. (raz piekłyśmy przez godzinę, a innym razem godzinę i  15min.)
Smacznego.

Nasze oceny:

Basia: Uwielbiam to ciasto, ponieważ jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.  Zawsze się udaje i bardzo wszystkim smakuje. To mój nr jeden wśród ciast z rabarbarem. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Jedliśmy to ciasto w zeszłym tygodniu i było przepyszne. Dzisiaj Basia też je zrobi, dlatego już nie możemy się doczekać:) Nasza ocena: 10/10.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ciasto kratka i Liebster Award



Witajcie:) Dzisiejsza notka będzie się składała z dwóch części. Na początek mamy dla Was wyśmienite ciasto, które robiłyśmy już wielokrotnie i skradło serca każdego, kto je próbował. Orzechowo kakaowe ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy. Do zrobienia go po raz pierwszy zainspirował nas cudowny opis i zdjęcia na blogu Bake&Taste. Druga część notki to odpowiedzi na pytania, które przygotowała bielinka w ramach Liebster Award :) Zapraszamy.


Składniki:
125g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g miękkiego masła
150g cukru
1 jajko
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g łuskanych orzechów lub migdałów (u nas ok. 80g orzechów włoskich i garść płatków migdałowych)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.

2. Używając miksera utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i miksuj aż uzyskasz, w miarę gładką masę. Następnie dodaj kakao i cukier waniliowy i znowu wymieszaj. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę, do momentu połączenia wszystkich składników.


3. Blachę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę i posyp drobno pokrojonymi orzechami.
4. Piecz ok. 15-20 minut (my zawsze pieczemy 18 minut). Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmij je (razem z papierem do pieczenia) z formy i pokrój w kwadraty o wymiarach ok.5x5 cm. Na koniec studź je kilka minut na kratce.

Nasze oceny:

Basia: Pyszne ciasto, idealne na imprezy i spotkania ze znajomymi. Robi się je szybko i zawsze wychodzi. Smakuje wszystkim.  Moja ocena: 10/10.

Julka: Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Bake&Taste wiedziałam, że musimy go wypróbować. Rewelacyjne ciasto, a w zasadzie ciastka, zwłaszcza dla miłośników czekoladowych wypieków. Moja ocena: 10/10.


 
*Kilka dni temu dostałyśmy od bielinka zaproszenie do Liebster Award, za co serdecznie dziękujemy. Bardzo nam było miło i z wielką przyjemnością wzięłyśmy udział w zabawie. Zauważyłyśmy, że mimo iż nasze odpowiedzi się różnią, mają ze sobą wiele wspólnego:)


Zasady:

“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”
 


Pytania od bielinka:

1.   Ulubione ciasto?

Basia: pleśniak (inaczej skubaniec)
Julka:
sernik



2.  Kulinarny autorytet?

Basia: babcia
Julka: moja mama



3.  Na śniadanie: Jajecznica czy owsianka?

Basia: jajecznica

Julka: owsianka



4.  Jaki kraj chcesz odwiedzić najbardziej?

Basia: Australię <3

Julka: Australię!!!



5.  Ostatni przepis, który wypróbowałaś?

Basia: ciasto budyniowe z rabarbarem (niedługo pojawi się na blogu)

Julka: sorbet arbuzowy



6.  Morze, góry czy Mazury?

Basia: góry

Julka: góry!



7.  Czy jest jakieś danie/składnik, którego bardzo nie lubisz?

Basia: wątróbka (którą Julka uwielbia)

Julka: ryby (które Basia uwielbia :P)



8.  Pizza/spaghetti?

Basia: pizza (zdecydowanie domowa)

Julka: spaghetti



9.  Wolisz zimę czy lato? Dlaczego?

Basia: lato - lubię słońce i upały :)
Julka:
zimę - nie lubię upałów



10. Jaką książkę kulinarną polecasz?

Basia: "Ciastka, ciasteczka i babeczki" - Hilaire Walden

Julka: "Gotuj i chudnij" - H. Eastwood, G. Erskine, S. Henley, S.
            Mitchell



11. Wyobrażasz sobie życie bez Internetu?

Basia: ciężko by było na początku, ale tak

Julka: chyba nie


Blogi które nominujemy:



Nasze pytania:
1.   Czy lubisz gotować z drugą osobą?
2.   Ulubiony film (z gotowaniem w tle)?
3.  
Jazda rowerem czy pływanie?
4.   Najsmaczniejsze danie jakie jadłaś/jadłeś?
5.   Twoja ulubiona pora dnia na gotowanie?
6.   Najgorsze danie jakie jadłaś/jadłeś?
7.   Wolisz czytać książki czy oglądać filmy?
8.   Na słodko czy na słono?
9.   Jaka była Twoja pierwsza książka kucharska?
10. Najlepszy sposób na spędzenie weekendu?
11. Czy lubisz kupować gadżety kuchenne?


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...