niedziela, 28 kwietnia 2013

Słoneczny smoothie

Witajcie:)
Wielkimi krokami zbliża się majówka, która w tym roku ma być wyjątkowo ciepła. Podczas upału nikomu nie chce się spędzać dużo czasu w kuchni, a przecież coś jeść trzeba :) My w takie ciepłe dni często przygotowujemy smoothie. Dzisiaj proponujemy Wam orzeźwiający koktajl z bananem i kiwi, idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska. Pamiętajcie, żeby wybrać dojrzałe owoce, ponieważ w przeciwnym razie smoothie będzie bardzo kwaśny, co oznacza, że trzeba będzie go dodatkowo słodzić i stanie się bardziej kaloryczny. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony, dlatego wstawcie go przed podaniem do lodówki, albo zmiksujcie z lodem. Możecie użyć również owoców mrożonych.


Składniki (dla 2 osób):

mały jogurt naturalny (ok 160ml)
2 kiwi
1,5 banana
sok z połówki limonki lub cytryny










Przygotowanie:
1. Wszystkie owoce dokładnie umyj. Banany i kiwi obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Umieść owoce w pojemniku miksera, zalej jogurtem i sokiem z limonki (lub cytryny - wtedy całość będzie mniej gorzka).


2. Zmiksuj! :) jeśli uznasz, że smoothie jest mało słodki, dodaj łyżeczkę miodu.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo dobry, lekko kwaskowy koktajl. Dla mnie smak jest odpowiedni, ale jeśli chcecie, możecie go dosłodzić większą ilością miodu. Moja ocena: 9/10.

Julka: Świetny pomysł na śniadanie z dużą dawką witaminy C!:) Jako, że jestem miłośniczką słodkości, dodałabym łyżeczkę miodu dla osłody. Moja ocena: 9/10.

piątek, 26 kwietnia 2013

Wiosenna sałatka z kuskusem

Witajcie!
Wiosna w pełni, dlatego czas zacząć używać w kuchni młode i pełne smaku warzywa. Dzisiaj mamy dla Was kolorową sałatkę z kuskusem, która jest bardzo pożywna i zdrowa. Danie możecie podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Świetnie nadaje się również do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Sałatkę przygotowuje się szybko, dlatego jest idealna dla osób zapracowanych i nie mających dużo czasu na gotowanie. Jeśli chcecie, żeby była jeszcze bardziej sycąca, możecie dodać do sałatki grillowaną (lub gotowaną) pierś kurczaka - w tej wersji smakuje równie dobrze. Polecamy.

Składniki:
1 szklanka kuskus
1 czerwona papryka
garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
kilka rzodkiewek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka rzeżuchy lub kiełków
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
*opcjonalnie kilka listków mięty

Przygotowanie:
1. Kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą (około 1 cm ponad jego powierzchnię ). Odczekaj 5 minut,  gdy napęcznieje wymieszaj go widelcem.

2. Warzywa umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Zioła posiekaj, kiełki umyj. Wszystkie składniki dodaj do miski z kuskusem, wymieszaj.


3. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, oliwę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę i wymieszaj. Dopraw do smaku. Przechowuj w lodówce, najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego.

Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam wiosenne warzywa, dlatego ta sałatka bardzo mi smakuje. Jest sycąca i zdrowa. Nie musicie trzymać się sztywno przepisu, zmieniajcie i używajcie te składniki, które lubicie najbardziej. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Lubimy tę sałatkę, za jej różnorodny smak i piękne kolory. Nam jednak bardziej smakuje w wersji z kurczakiem. Nasza ocena: 9/10.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Bezowe batoniki

Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was połączenie idealne - karmelowy spód, bezową pierzynkę i orzechy włoskie. Batoniki bezowe są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt zadowala niejednego wielbiciela słodyczy. Są chrupiące, lekko ciągnące i wprost rozpływają się w ustach. Idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto upiec je wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, ponieważ z czasem nabierają silniejszego aromatu. Przepis zaczerpnięty z książki: "Ciastka, ciasteczka i babeczki".

Składniki:
Na ciasto:
50g masła
175g ciemnego cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
50g mąki
szczypta soli
ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej


Na polewę:
1 białko
szczypta soli
1 łyżka miodu
120g cukru
orzechy włoskie drobno posiekane

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść małą foremkę (20cm ×20 cm - my nie miałyśmy kwadratowej, dlatego wzięłyśmy silikonową w kształcie serca).

2. W garnku rozpuść masło i brązowy cukier, doprowadź do wrzenia (nie gotuj) i odstaw do ostygnięcia. 

3. Do ostudzonego masła dodaj jajko i esencję waniliową, wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, dodaj sól i gałkę muszkatołową, dokładnie utrzyj. Gotową masę przełóż do foremki, wyrównaj wierzch.

4. Przygotuj bezową polewę: białko ubij z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj miód i cukier, cały czas ubijaj, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Do piany dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.

5. Wyłóż pianę na wierzch masy znajdującej się w foremce, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 min, aż beza się zrumieni. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia, następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Bardzo słodkie i chrupiące batoniki. Będą smakowały wielbicielom karmelu i wszystkich słodkości. Moja ocena: 9/10.

Julka: Idealna słodka przekąska dla osób lubiących bezę. Duży plus za chrupiące orzechy :) Moja ocena: 9/10.

środa, 17 kwietnia 2013

Pieczone banany z jogurtem greckim

Witajcie:)
Dzisiaj proponujemy Wam pyszny, lekki deser, który z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub może być podany o każdej porze, kiedy tylko macie na niego ochotę. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników: banany, miód i jogurt (amatorzy bardziej wyskokowych deserów mogą dodać do niego trochę rumu). Lubimy takie proste, lekkie smakołyki, ponieważ przygotowuje się je szybko, są pyszne i nie mamy po nich wyrzutów sumienia. Na końcu posypałyśmy całość mielonym cynamonem, żeby wzbogacić smak deseru. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl.

Składniki (na 2 porcje):
2 banany
1 łyżka miodu
szklanka jogurtu greckiego (lub jogurtu naturalnego)
kilka łyżeczek rumu(opcjonalnie)
łyżeczka cynamonu




Przygotowanie:
1. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 180/200˚C.
2. Obierz banany i przekrój wzdłuż na połówki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i polej miodem (ewentualnie dodaj do nich odrobinę rumu).

 3. Piecz banany przez ok 15 minut, do momentu, aż miód zacznie skwierczeć i lekko się skarmelizuje.
4. W dwóch pucharkach nałóż jogurt grecki, dodaj pokrojone banany - rozgnieć je i wymieszaj z jogurtem, a na koniec posyp cynamonem.

Nasze oceny:

Basia: Pychota! Deser przygotowuje się w ekspresowym tempie, a do tego smakuje bardzo dobrze. Połączenie bananów, miodu, jogurtu i cynamonu sprawdza się według mnie znakomicie. Moja ocena: 10/10.

Julka: Super pomysł na śniadanie, lub przekąskę w ciągu dnia. Jeśli ktoś jest bardziej głodny, można dodać do deseru musli, płatki lub herbatniki. Najlepiej smakuje, gdy wymieszamy wszystko razem, a banana lekko rozgnieciemy. Moja ocena: 10/10.

czwartek, 11 kwietnia 2013

Lekka zapiekanka z pomidorami i cukinią

Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was pożywną, niskotłuszczową zapiekankę z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Jest to kolorowe danie, które swoim smakiem zadowoli niejednego łasucha:) Zamiast kalorycznych sosów wypróbujcie ten z mleka i twarożku, który z powodzeniem zastąpi tłusty sos beszamelowy. Dla wzmocnienia smaku dania możecie użyć parmezanu, ale zrezygnujcie wtedy z żółtego sera. Warto wypróbować tę zapiekankę, ponieważ porcja ma tylko 278 kalorii. Przepis (trochę przez nas zmodyfikowany) pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe".

Składniki:
350g chudego mielonego mięsa
1 duża cebula
1 łyżka mieszanki suszonych ziół – u nas: majeranek i oregano
1 łyżka mąki
300ml bulionu wołowego – ale lepiej dać mniej, ok. 200ml
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 pomidory
4 małe cukinie, lub pół dużej

Do sosu:
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
300ml chudego mleka
150g niskotłuszczowego twarożku
1 żółtko

Ponadto:
4 łyżki startego sera

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190˚C.

2. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na łyżce oleju przez chwilę. Dodaj mięso, dobrze je rozdrobnij i smaż przez ok. 10 minut.


3. W misce wymieszaj zioła, łyżkę mąki, bulion i koncentrat. Dopraw do smaku i zalej mięso. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 30 minut aż całość zgęstnieje.

4. Przelej zawartość patelni do formy do zapiekania. Przykryj warstwą cienko pokrojonych pomidorów i talarkami cukini*

*nasza rada: by zapiekanka nie wyszła płynna, cukinię podsmaż przez kilka minut na patelni z odrobiną oleju, poczekaj aż odparuje nadmiar wody, zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, dobrze odsącz i dopiero po tym połóż na warstwie mięsa i pomidorów. Przy pomidorach, pamiętaj by pozbyć się nasion.

5. Przygotuj biały sos. Mąkę ziemniaczaną dobrze rozmieszaj w szklance z niedużą ilością mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Rozmieszaną mąkę wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając przez ok. 2 minuty aż zgęstnieje. Zdejmij garnek z mlekiem z ognia i odczekaj 3 minuty, by odrobinę przestygło. Dodaj twarożek oraz żółtko i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku.

6. Sosem polej delikatnie warstwę cukinii. Na wierzchu posyp całość tartym żółtym serem.


7. Piecz około 30 minut, aż ser będzie złotobrązowy.

Nasze oceny:
Basia: Ciekawy pomysł na zdrowszą wersję zapiekanki z "oszukanym" sosem beszamelowym:) Nasza wyszła troszkę zbyt rzadka, ale jeśli weźmiecie pod uwagę nasze rady na pewno będzie dobrze, ponieważ jej smak jest naprawdę wyśmienity:) Moja ocena: 8/10.

Julka: Całkiem fajna zapiekanka, ale następnym razem użyję pomidorów z puszki, które podsmażę wcześniej z czosnkiem na patelni i trochę odparuję w płynu. Według mnie odrobinę więcej przypraw też by nie zaszkodziło Moja ocena: 7/10.

niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa-krem pomidorowa

Witajcie!
Dzisiaj proponujemy Wam szybki przepis na pyszną zupę-krem pomidorową. Ponieważ o tej porze roku pomidory nie są smaczne, użyłyśmy tych z puszki. Ale jeśli macie domowej roboty pomidory w słoikach to je wykorzystajcie, bo nic nie może się równać ze smakiem własnych przetworów. Zupa jest bardzo prosta, wystarczy wrzucić składniki do jednego garnka, gotować aż aromaty się połączą i zmiksować na gładki krem. Jest to danie w sam raz dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie i wolą przygotować coś szybko, bo nie zadowalają ich gotowe dania kupione w sklepie. Przepis zaczerpnięty z tej strony.


Składniki:
2 łyżki masła
3 średnie cebule lub 4 mniejsze
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 puszki pomidorów (lub ok 500g świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry)
1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
liść laurowy
sól, pieprz, ulubione suszone zioła, szczypta cukru

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Masło roztop w garnku i podsmaż na nim cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku.

2. Gdy warzywa się zeszklą, posyp je mąką, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty (ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły).

3. Do garnka wlej  bulion, pomidory oraz dodaj liście laurowe (ilość według uznania, my dałyśmy jeden). Zupę wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 20-25 min.

4. Gdy zupa jest ugotowana, wyjmij liście laurowe, a następnie zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru (żeby złagodzić kwaskowy smak) i ulubionymi suszonymi ziołami.

5. Zupę podawaj ze śmietaną lub innymi dodatkami.
Smacznego:)


Nasze oceny:
Basia: Smaczna, szybka i prosta zupa. Można podawać ją również z grzankami lub groszkiem ptysiowym, wtedy będzie bardziej sycąca. Polecam. Moja ocena: 9/10.

Julka: Kolejna zupa-krem, która bardzo mi zasmakowała. Jak dla mnie idealna i nic bym w niej nie zmieniała. Ale moi rodzice dodaliby łyżeczkę cukru, by odrobinę złagodzić kwaśny smak. Moja ocena: 10/10.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...