wtorek, 26 lutego 2013

Bananowo-czekoladowe mufinki ze słonecznikiem


Witajcie:)
Dzisiaj kolejny przepis z serii 'odchudzonych'. Tym razem postanowiłyśmy upiec czekoladowe muffinki -każda z nich ma tylko 77 kcal. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, dlatego idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Możecie je dowolnie modyfikować i zmieniać dodatki według własnych upodobań, na przykład wyeliminować z przepisu mąkę pszenną i zastąpić ją pełnoziarnistą. A jeśli uwielbiacie słodsze desery, możecie posypać je po wierzchu cukrem pudrem:) Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Składniki(na ok 20 sztuk):
50g masła (najlepiej light)
50g gorzkiej czekolady
15g kakao 
25g płatków owsianych
25g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
1 jajko
160g mąki pszennej
40g cukru pudru
25g ziaren dyni lub słonecznika
łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50ml mleka
1 dojrzały banan, rozgnieciony
150ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.

2. Na małym ogniu, rozpuść w garnku czekoladę i masło, po czym zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.

3. Pozostałe składniki wymieszaj razem w misce, na koniec dodaj przestudzoną masę maślano-czekoladową. Starannie wszystko wymieszaj i wyłóż do papilotek (najlepiej użyć foremek silikonowych, gdyż gotowe mufinki nie odchodzą idealnie od zwykłych papilotek). 


4. Mufinki piecz ok 15-18 minut, tak by wyrosły i były zarumienione.

Nasze oceny:

Basia: Jestem łakomczuchem, dlatego bardziej odpowiadałaby mi słodsza wersja tych muffinek, następnym razem dodam do nich na przykład miodu. Moja ocena 7/10.


Julka: Fajna alternatywa dla tych bardziej tuczących mufinek. Jak na małą ilość cukru były całkiem słodkie, to pewnie za sprawą banana. Moja ocena: 8/10.

środa, 20 lutego 2013

Lekka zupa pomidorowa z chilli i bazylią


Witajcie :) Jeśli nie macie pomysłu na lekką i orzeźwiającą zupę, ten przepis jest właśnie dla Was. Dziś propozycja zupy pomidorowej z chilli i bazylią - bardzo prostej w przygotowaniu, wyjątkowo smacznej i mającej mało kalorii (w wersji dla 4 osób, porcja ma jedynie 95 kcal). Serdecznie polecamy. Przepis z dobrze Wam już znanej książki "Gotuj i chudnij".

Składniki(na 2 osoby/ew. dla 4 osób jako przystawka):
1 łyżka oliwy
1 drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku
szczypta suszonych płatków chilli
400g pomidorów z puszki
garść grubo posiekanej bazylii
sól, pieprz, szczypta cukru
łyżka gęstej śmietany




Przygotowanie:
1. Obierz czosnek i cebulę i pokrój bardzo drobno. Oliwę podgrzej w garnku i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Po czym dodaj chilli i smaż jeszcze około minutę.

2. Dodaj pomidory. Do pustej puszki nalej dwukrotnie wody (ale nie wlewaj do pełna, bo zupa wyjdzie zbyt wodnista) i wlej do garnka. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

3. Po upływie pół godziny dodaj bazylię i śmietanę. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem. Skosztuj ponownie i w razie potrzeby dopraw.


Nasze oceny:

Basia: Zupa bardzo smaczna, ale raczej ciężko się nią najeść. Proponuję dodać ryż lub makaron pełnoziarnisty. Najlepiej pasuje jako przystawka. Moja ocena: 8/10.

Julka: Bardzo smaczna zupa. Zupełnie inna niż taka tradycyjna domowa z ryżem. Będzie często gościć na moim stole. Tylko pamiętajcie, że jeśli chcielibyście się nią najeść podwójcie ilość składników, zwłaszcza pomidorów :) Moja ocena: 10/10

niedziela, 17 lutego 2013

Muffinki marchwekowe

Witajcie :)
Dzisiaj zapraszamy Was na przepyszne muffinki marchewkowe, które bardzo zasmakowały naszej koleżance. Już kilka razy prosiła nas o przepis, dlatego teraz (ze specjalną dedykacją dla Dżasty) zapraszamy Was na słodką, marchewkową ucztę. Muffinki są bardzo puszyste i delikatne, przygotowuje się je szybko, a do ich wykonania nie trzeba używać miksera. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej idealnie komponuje się z marchewką, nadając jej korzennego i wyrazistego smaku. Jeśli chcecie, by muffinki były jeszcze zdrowsze możecie zastąpić zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą lub razową.

Składniki (na ok. 12-18 sztuk):
175g miękkiej margaryny
75g ciemnego cukru
1 jajko
1 łyżka wody
300g drobno startej marchewki
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
ćwierć łyżeczki mielonej (lub startej) gałki muszkatołowej
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Margarynę utrzyj z cukrem na gładką masę - dodaj wodę i jajko, ucieraj aż powstanie krem.


2. Do masy dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz krem z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i solą. Starannie utrzyj.

3. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek, napełnij prawie do pełna.


4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok 35 min. Wierzch muffinek powinien być sprężysty (po uciśnięciu wracać do poprzedniego kształtu). Wyjmij z piekarnika, odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.

Smacznego:)
 
Nasze oceny:
Basia: Przygotowywałam te muffinki już wiele razy, ponieważ zawsze wszystkim smakują (nawet osobom, które nie przepadają za marchewką). Są smaczne i bardzo sycące, dlatego polecam je na drugie śniadanie, lub przekąskę w ciągu dnia. Moja ocena: 9/10.

Julka: Mufinki marchewkowe to jedna z moich ulubionych przekąsek. Dużym plusem jest to, że są odrobinę mniej kaloryczne Moja ocena: 9/10.
 


środa, 13 lutego 2013

Pasztet z soczewicy


Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was zdrową, dietetyczną i bezmięsną wersję pasztetu:) Pasztet z czerwonej soczewicy to świetna alternatywa dla osób odchudzających się, wegetarian, bądź po prostu chcących spróbować czegoś innego. Polecamy użyć do jego wykonania czerwonej soczewicy, która szybko się gotuje (nie trzeba jej wcześniej namaczać) oraz zawiera dużo białka i błonnika. Ciekawy, lekko orientalny aromat uzyskujemy dzięki dodaniu przyprawy garam masala. Spróbujcie, naprawdę warto - porcja pasztetu zawiera 289 kcal. Przepis pochodzi z książki "Rewolucja na talerzu".

sobota, 9 lutego 2013

Mus czekoladowo-kawowy

Witajcie:)
Dzisiaj kolejny przepis z serii odchudzonych:) Tym razem przyszedł czas na deser. Delikatny, lekki i bardzo mocno czekoladowy mus. Idealny dla smakoszy gorzkiej czekolady. Jeśli tak jak my wolicie słodkie desery, musicie dodać więcej cukru pudru lub wykorzystać czekoladę o mniejszej zawartości kakao (oczywiście więcej cukru to więcej kalorii). Mus przygotowuje się szybko, a później przechowuje w lodówce. Jedna porcja tego deseru to ok 139 kcal. Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij". 
Wiecie, że to już nasz 50 wpis ?:)

Składniki (dla 4 osób):
75g dobrej jakości gorzkiej czekolady (75% kakao, my dałyśmy czekoladę zawierającą 90% kakao ale nie polecamy, chyba, że ktoś naprawdę lubi gorzką czekoladę)
1 espresso (u nas 100ml płynu z 2 łyżeczek kawy sypanej, ale polecamy zrobić ok 70ml kawy)
2 średnie jajka
2 łyżeczki cukru pudru


Przygotowanie:
1. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w misce położonej na garnku z wrzącą wodą. Pamiętajcie by miska, w której rozpuszczacie czekoladę była sucha, gdyż nawet kropla wody może sprawić, że czekolada się nie rozpuści.

2. Do roztopionej czekolady dodaj espresso, wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.

3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywna pianę, dodaj cukier puder i wymieszaj. 

4. W drugim naczyniu ubij lekko żółtka i zmiksuj z masą czekoladową. Do masy dodaj ubite białka i bardzo delikatnie wymieszaj. 


5. Nałóż masę do kokilek/filiżanek i włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Nasze oceny:

Basia: Mus wyszedł bardzo lekki i delikatny, jednak jak dla mnie stanowczo za gorzki i za mocny. Będzie idealny dla osób lubiących mocną kawę:)
Moja ocena: 6/10.


Julka: Według mnie również mus był zbyt gorzki, ale następnym razem użyjemy czekolady o mniejszej zawartości kakao i na pewno będzie lepszy.
Moja ocena: 6/10.

środa, 6 lutego 2013

Odchudzona surówka z czerwonej kapusty


Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was ekspresowy przepis na surówkę, którą mogliście zobaczyć już w poprzednim przepisie na kurczaka. Czerwona kapusta, seler, rzodkiewka i cebula to smaki, które dobrze się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Zamiast tłustych, majonezowych sosów proponujemy Wam jogurt grecki, który jest równie gęsty, a dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie i nadaje surówce wyjątkowego smaku. Jedna porcja razem ze smażonym kurczakiem, (którego znajdziecie tu) ma tylko 290 kcal. Polecamy, bo smak surówki jest naprawdę dobry, przygotowanie szybkie, a ilość składników potrzebnych do jej wykonania nieduża.


Składniki (dla 2 osób):
4 rzodkiewki
pół małej czerwonej cebuli
100g czerwonej kapusty
40g obranego selera
75g jogurtu greckiego
łyżeczka octu sherry (lub octu winnego)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry (lub poszatkuj w szatkownicy).

2. Pokrojone warzywa polej octem i sokiem z cytryny, przemieszaj i zostaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj jogurt grecki i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Pychota:) Surówka idealnie pasuje do wielu dań obiadowych. Dzięki selerowi i cebuli ma lekko ostry smak, dlatego też idealnie komponuje się z wieloma dodatkami:) Warto poświęcić chwilę na dokładne posiekanie warzyw. Polecam.  Moja ocena 8/10.

Julka: Bardzo fajna surówka, tylko następnym razem cebulę pokroję w drobną kostkę, by jej smak nie dominował w każdym kęsie. Dodałabym też łyżeczkę cukru do podkręcenia smaku. Moja ocena: 7/10.



sobota, 2 lutego 2013

Soczysty kurczak w złocistej panierce

Witajcie,
Zgodnie z życzeniami kilku osób zaczynamy cykl przepisów na odchudzone, mniej kaloryczne dania.
W kilku kolejnych postach pokażemy pomysły na przystawkę, danie główne oraz deser.:) Dzisiaj proponujemy Wam soczystego kurczaka w panierce, lecz nie będzie to zwykła, kaloryczna panierka z bułki tartej. Zastąpiłyśmy ją mąką kukurydzianą, która oprócz ciekawego smaku, nadaje potrawie ładny kolor. Porcja dla jednej osoby podana z surówką z czerwonej kapusty ma 290 kcal (przepis na surówkę pojawi się za kilka dni). Jeśli chcecie żeby danie było bardziej sycące, możecie podać kurczaka również z ryżem. A Wy jak „odchudzacie” swoje potrawy?

*oryginalny przepis pochodzi z książki „Gotuj i chudnij”

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 białko jajka
40g mąki kukurydzianej (my dałyśmy więcej, ok 60g)
15g drobno startego sera (najlepiej parmezanu)
pół łyżki oliwy
szczypt pieprzu cayenne
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie kawałki tej samej wielkości.


2. W misce roztrzep lekko białko. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą, parmezan, pieprz cayenne oraz sól i pieprz.



3. Zanurz każdy kawałek kurczaka w białku, a następnie obtocz w panierce z mąki i odłóż na talerz. Po obtoczeniu wszystkich kawałków rozgrzej oliwę na patelni. Smaż kurczaka na średnim ogniu przez ok 6 minut z każdej strony, aż będzie złoty i chrupiący.

*kurczaka już na talerzu możesz pokropić sokiem z cytryny, który nada potrawie ciekawy posmak i złagodzi ostrość pieprzu.

Smacznego.

Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kurczaka w panierce. Jeśli nie lubicie pieprzu cayenne, lub jest dla Was za ostry, możecie go zastąpić swoją ulubioną przyprawą. Moja ocena: 9/10.

Julka: Świetny pomysł na mojego ulubionego kurczaka. Zdecydowanie jeszcze nie raz zagości w moim jadłospisie duży plus za fajną panierkę. Moja ocena: 9,5/10.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...