niedziela, 25 listopada 2012

Cynamonki

Witajcie:)
Dzisiaj proponujemy Wam ciasteczka idealne do niedzielnej kawy lub herbaty. Cynamonki są kruche i długo zachowują świeżość, więc można zrobić większą ilość i przechowywać je w zamkniętym pojemniku. Dzięki orzechom przyjemnie chrupią, a dodatek cynamonu sprawia, że podczas pieczenia w całym domu roznosi się smakowity, korzenny zapach. Ciastka znakomicie sprawdzą się też jako prezent dla bliskiej osoby. Przepis pochodzi z książki: "Ciasta, ciasteczka i babeczki".

Składniki (na ok 30 sztuk):
120g masła
120g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1/4 szklanki mleka
400g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
5 łyżek cukru
2 łyżki mielonego cynamonu

Przygotowanie:
1. Masło utrzyj na puszysty krem. W trakcie ucierania dodawaj stopniowo cukier i wanilię. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka i wlej mleko. Całość ubijaj jeszcze kilka minut, do połączenia składników.

2. Do masy dodaj przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp orzechy i delikatnie połącz je z ciastem.


3. W głębokim talerzu wymieszaj cynamon z pięcioma łyżkami cukru. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w cukrze cynamonowym.


4. Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 5 cm. odstępy. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz 10-15 minut. Ciastka powinny się lekko zrumienić. Zostaw do ostygnięcia.
Smacznego:)


Nasze oceny:
Basia: Polecam. Są to idealne ciastka, gdy nie mamy dużo czasu lub nagle poczujemy chęć na coś słodkiego. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a większość składników zazwyczaj mamy w domu. Moja ocena: 9/10.

Julka: Jako, że uwielbiam cynamon te ciasteczka przypadły mi do gustu. Ich dużą zaletą jest fakt, iż długo są miękkie.:) Moja ocena: 9/10.

wtorek, 20 listopada 2012

Ciasto dyniowe

Witajcie.
Na zakończenie sezonu dyniowego mamy dla Was proste i bardzo smaczne ciasto, które w pełni zasługuje na uwagę. Przepis ten wydobywa idealnie smak naszego ulubionego warzywa. Ciasto ma ciepły, pomarańczowy kolor, który sprawia, że nawet najbardziej zimny i deszczowy wieczór staje się przyjemny. Przepis autorstwa Nigelli. Zapraszamy do gotowania.



Składniki:

240g miękkiego masła
175g brązowego cukru
skórka z jednej pomarańczy
3 jajka
400ml dyniowego puree
360g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka mielonego imbiru

Glazura:
sok z jednej pomarańczy
100g cukru

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180ºC.

2. Masło utrzyj z cukrem i startą skórką pomarańczową. Gdy masa będzie puszysta dodawaj kolejno jajka i dyniowe puree. Dokładnie wymieszaj.


3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i delikatnie wymieszaj z masą dyniową.

4. Przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. U nas kwadratowa forma o boku 24 cm. Piecz ok 50 min (do suchego patyczka).


5. Przygotuj glazurę. W rondelku rozpuść cukier i sok pomarańczowy, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Zostaw do ostygnięcia. Polej glazurą ciasto.
Smacznego:)

Nasze oceny:
 

Basia: Wilgotne i bardzo smaczne ciasto. Glazura daje mu odpowiednią słodycz, ponieważ ciasto samo w sobie nie jest za słodkie. Polecam. Moja ocena 9/10.

Julka: Dyniowe.Pomarańczowe.Bardzo Pysznościowe. Moja ocena: 9/10.

środa, 14 listopada 2012

Kruche ciasteczka z czekoladą

Witajcie,
dzisiaj mamy dla Was przepyszne kruche ciasteczka, które zrobiły furorę wśród naszych rodzin i znajomych. Nie są bardzo słodkie (zasługa czekolady deserowej) i przyjemnie chrupią (dzięki orzechom). Jeśli wolicie słodsze wypieki, możecie dodać więcej cukru, lub użyć mlecznej czekolady:) Próbujcie do woli, modyfikujcie, aż znajdziecie swój idealny smak:) Robi się je szybko, dlatego możecie przygotować więcej ciasta i przechowywać w zamrażalce do następnej okazji:) Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki: 
120g miękkiego masła 
80 g drobnego cukru
1 jajko
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady deserowej
50g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Masło i cukier utrzyj mikserem. Dodaj do nich jajko i ponownie wymieszaj. 

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy, mieszając łopatką. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie i połamaną na drobne kawałki czekoladę.


3. Z powstałej masy formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blasze w ok 5 cm odstępach.

4. Piecz przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Nasze oceny:
 
Basia: genialne ciastka, ładnie rosną i są bardzo kruche. Wszystkie znajome w pracy są nimi zainteresowane i wymieniają się przepisem. Polecam. Moja ocena: 10/10.

Julka: Smaczne i proste ciastka. Następnym razem dałabym jednak trochę więcej cukru. Moja ocena: 7/10.

piątek, 9 listopada 2012

Chipsy przyszły...warzywne :)

Witajcie,
Dzisiaj polecamy przepis dla osób dbających o linię, prowadzących zdrowy styl życia, chcących schudnąć, lub dla każdego z Was, jeśli chcecie zjeść smaczną i niskokaloryczną przekąskę.  Pokażemy Wam, jak przygotować kolorowe chipsy warzywne, bez zbędnej ilości tłuszczu i sztucznych dodatków. Chipsy są chrupkie (nie polecamy zamykać ich szczelnie w pojemnikach, bo stają się gumiaste), a ich wyjątkowy smak zawdzięczamy odpowiedniemu doborowi przypraw. Dla większej ilości osób proponujemy podwoić ilość składników. Spróbujcie, bo takich w sklepie nie znajdziecie:) Przepis pochodzi z książki "Rewolucja na talerzu".

Składniki (na małą ilość chipsów):
1 marchewka
1 burak
1 pietruszka
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój w cienkie paski. Możesz wykorzystać do tego celu obieraczkę do warzyw, jeśli chcesz, żeby były pokrojone naprawdę cienko.

2. Przygotuj trzy pojemniki (talerze), do których włóż oddzielnie: marchewkę, pietruszkę i buraka.

3. Marchew przypraw cynamonem, pietruszkę wymieszaj w marynacie z oliwy, rozgniecionego ząbka czosnku i soli, a buraka polej octem balsamicznym. Przyprawy dokładnie rozprowadź.


4. Nagrzej piekarnik do 150°C. Warzywa poukładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz do momentu, aż staną się chrupkie i rumiane. U nas piekły się ok. 40 minut (po 20 minutach przełączyłyśmy piekarnik na termoobieg).

5. Podawaj chipsy jeszcze ciepłe.
Smacznego:)




 
Nasze oceny:
Basia: Najbardziej smakowały mi chipsy pietruszkowe. Czosnek podkreślał smak pietruszki
i nadawał jej lekko ostry posmak. To moje ulubione. Najmniej smakowały mi marchewkowe, wydaje mi się, że dałyśmy za mało cynamonu:) Moja ocena 7/10.

Julka: Podobnie jak Basi, mnie także najbardziej smakowały chipsy z pietruszki i je oceniałabym na 9/10. Marchewkowe mnie rozczarowały, a te z buraków też mogłyby być lepsze. Moja ocena: 6/10.

sobota, 3 listopada 2012

Makaron z fetą i oliwkami

Witajcie :)
Makaron jest jednym z tych produktów, które zawsze znajdują się w naszych kuchennych szafkach. Można z niego wyczarować mnóstwo wspaniałych dań, w szybkim czasie i przy niewielkich funduszach. Szukacie inspiracji na obiad? Polecamy Wam makaron w sosie pomidorowym z fetą. Jest to ekspresowy przepis, a do jego wykonania nie potrzeba dużo składników. Proporcje i poszczególne dodatki (np. rodzaj sera) możecie modyfikować według uznania. Nie bójcie się "ugryźć" makaronu:) Przepis autorstwa Macieja Kuronia.

Składniki (na 2 głodne osoby):
makaron penne, rurki lub inny, zgodnie z upodobaniami ok 200g
3-4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
1 cebula
20 oliwek (u nas czarne)
100g sera typu feta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, oregano


Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W czasie, gdy woda na makaron będzie się gotowała posiekaj czosnek i cebulę, sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki.


3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, dodaj czosnek, a następnie pomidory. Gdy pomidory się rozpadną i powstanie sos dodaj fetę, a gdy ser się rozpuści, oliwki. Przypraw do smaku. Makaron wymieszaj z sosem i podawaj.




Nasze oceny:

Basia: Danie jest pyszne i kolorowe:) Ładnie się prezentuje na talerzu. Oliwki nadają mu charakteru, dałabym ich odrobinę więcej:) Możecie użyć też zielonych. Moja ocena: 9/10.

Julka: Bardzo prosty przepis na danie z makaronem. Czyli to co lubię najbardziej :) Moja ocena: 9/10.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...